onsdag 22 december 2010

Veckans druva: Cabernet franc

Druva som odlas framför allt i Bordeaux och Loire - om vi pratar om Frankrike vill säga.
Har vaga minnen av att den är vanlig även i Kanada, där den närbesläktade och mer berömda cabernet sauvignon istället är desto ovanligare.
I doften kan man hitta gräs, svarta vinbär, hallon och rotfrukter. Man brukar säga att (omogen) cabernet sauvignon kan smaka som cabernet franc, men att cabernet franc aldrig kan smaka som (mogen) cabernet sauvignon. Cabernet franc har inte lika mycket strävhet och fruktsyra som cabernet sauvignon.
I Bordeaux blandas druvan med merlot och cabernet sauvignon. Även i övriga världen dyker denna blandning upp. Nyligen drack vi det utmärkta sydafrikanska Meerlust Rubicon, för att ta ett exempel.
Vill man se vad druvan kan prestera på egen hand ska man leta reda på Loireviner. Där kan man hitta fina exempel på vad druvan kan prestera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar