tisdag 28 december 2010

Griljerad ugnsbakad julskinka, Ris a la Malta och hemgjord kycklinglevermousse

Som vanligt gör man alldeles för mycket mat i juletid - samtidigt är det ganska skönt att slippa fundera på vad man ska äta under flera dagar - det är bara att ösa fram något ur kylen - på sin höjd behöver vissa rätter värmas på. Detta år hittade vi skinka från garanterat välskötta grisar.

Griljerad ugnsbakad skinka
  • 3-4 kg skinka, rimmad

Griljering

  • 1/2 dl senap
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 2 brödskivor som rivts med rivjärn

Lägg skinkan i vattenbad under natten för att dra ut litet av saltet. Dagen därpå är det dags att skrida till verket. Sätt den i ugnen på 125 grader C. med en termometer på den tjockaste delen. Placera en djup ugnsplåt med vatten under skinkan (som står på grillgallret) i ugnen. Då skinkan når en innertemperatur på 77 grader C. är det dags att ta ut den(tar 4-6 timmar beroende på skinkans storlek). Skär bort svålen. Blanda samman senap och äggula och bred över hela skinkan- Strö över det rivna brödet. Höj ugnstemp till 225 grader C. och låt skinkan griljeras i ugnen i 15-20 minuter. Skinkdekorationen görs enkelt av dubbelvikt silkespapper eller liknande, som klipps i enlighet med bilden och viras längs en träpinne.Kycklinglevermousse

  • 300 g kycklingleverfile, skärs i stora bitar och steks i smör några min per sida. Ska vara rosa inuti
  • 1 gul lök, hackad
  • 200 g champinjoner, hackade
  • 2 msk + 125 g smör
  • 1 tsk mejram
  • 1/2 flaska rött matlagningsvin
  • 1 tsk salt

Stek champinjoner och lök. Häll ner rödvinet och låt koka under 10 minuter. Häll i övriga ingredienser och mixa till en jämn smet. Låt svalna. Ris a la Malta

  • 1 liter färdigkokt risgrynsgröt
  • 3 dl grädde vispad
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 msk socker
  • 4 apelsiner, urkärnade och tärnade

Blanda samman. Mmmmmmmmmmmmm.

1 kommentar:

  1. Första gången vi kikar in här hos er, och det blir absolut inte sista gången. Dukning, vintips och god mat, passar oss som handen!

    God fortsättning!

    SvaraRadera