Garnacha kommer från Spanien och är där den mest odlade druvan. När druvan odlas i Frankrike går den under namnet grenache. I Frankrike odlas den lite varstans i landets södra delar. Ja, det är en solälskande druva. Återfinns även i Australien.
I Frankrike har den, tillsammans med andra druvor, gjort sig ett namn i Châteuneuf-du-Pape. I Spanien är det Priorat som ger de bästa vinerna på druvan. Även där med andra druvor.
Druvan är ganska stor och har tunt skal. Viner på druvan får ljust röd färg. Druvan har lätt för att oxideras. Eller snarare: Ämnen i druvan oxideras lätt. Strävheten är inte uttalad, däremot fruktsyran. Alkoholhalten blir ofta hög.
Sitter du och dricker ett franskt eller spanskt rosévin en sommarkväll, kan det mycket väl vara gjort på grenache/garnacha.
Hur smakar den då? Röda bär, örter, kryddor och lite eldigt. Och gott, förstås...
onsdag 1 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar