Julpepparkakor
- 300 g smör smältes
- 5 dl socker
- 1 dl sirap
- 2 dl vatten
- 1 msk kanel, malen
- 1 msk kardemumma - gärna hälten färdigmalen och hälften malen med mortel vid baktillfället
- 1 msk nejlikor, malen
- 1 tsk ingefära, malen
Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
- 10 dl vetemjöl
- 1 msk bikarbonat
Rör ner mjöl och bikarbonat med övriga ingredienser. Låt stå över natten.
2-4 dl mjöl ytterligare behövs vid utbaket. Kavla ut och stansa ut pepparkakor. Grädda i 175 grader C. tills pepparkakorna antagit lagom brun färg.
Åh så mysigt ni ser ut att ha haft det! Och visst är det något alldeles speciellt mysigt att baka med barnen, dvs om man inte har bråttom till något... :-) Själv gillar ju lite tjockare, mjuka peppisar, så Arvids hade fallit mig alldeles utmärkt på läppen!
SvaraRaderaSjälv har jag redan avverkat två degar (väldigt lika receptet du ger här) och funderar på att sätta en till deg i dagarna. Tilläggas bör kanske att vi inte ätit upp alla själva, utan flera burkar gick åt under min lilla julmarknad häromdagen. Fast nog slank en och annan i munnen också, det skall nog erkännas... :-)
Hoppas allt är bra med er. Här har vi juligt värre, med snötäckt mark och julspel i skolan.
Stor kram, Helena
Det receptet känns igen! Vi överlät pepparkaksbaket med varm hand till svärföräldrarna i år, när vi tog vår barnfria helg på spa... Ganska nöjda med det beslutet! Snart ses vi, hoppas ni håller er friska till helgen! Åkte själv på en liten magsjuka i veckan, men barnen slapp, skönt.
SvaraRadera