torsdag 1 september 2011

Smörgåstårta och champagne

I slutet av semestern insåg vi plötsligt att vi inte hade ätit så mycket smörgåstårta under ledigheten. Sagt och gjort, en middag med smörgåstårta och champagne ordnades raskt.

Smörgåstårta
15 skivor landångsbröd
400 g rökt lax i tunna skivor
6 hårdkokta ägg

Blomkålskräm:
1 blomkålshuvud
300 g philadelphiaost
5 msk riven pepparrot
5 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar

Kaviarkräm:
5 dl lätt creme fraiche
5 msk smörgåskaviar
1 dl majonnäs
1 knippe finhackad gräslök
1 knippe finhackad dill

Garnering
300 g skalade räkor
100 g rom

Koka blomkålen i lättsaltat vatten. Mixa blomkål, philadelphiaost, pepparrot och creme friache till en slät puré. Tillsätt salt och peppar.

Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök och dill.

Lägg ut tre landgångsbröd på en bricka. Bred ut kaviarkräm på dessa. Lägg ut lax- och äggskivor därpå. Ett nytt brödlager följer därefter. Kaviarkräm, lax och ägg igen. Fortsatt på samma sätt tills de tre sista landgångsbröden bildar ett tak. På taket och sidorna fördelas blomkålskrämen. Till sist toppas det hela med räkor och rom. Mmmmmmmmmmmm... Bollinger Special Cuvée Brut, Champagne, Frankrike, nr 7418, 389 kr.
Till den här mycket goda smörgåstårtan känns champagne helt rätt! Pinot noirdominerad Bollinger bjuder på lagom motstånd och ger tårtan en god match. Grapefrukt och smultron men inte så mycket rostat bröd som vi vill minnas att Bollinger brukar bjuda på. Denna lilla anmärkning till trots tyckte vi att det var riktigt gott.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar