söndag 23 mars 2014

Sydafrikansk meny: Snabbgravad lax med papaya och mango-strössel ochVegetarisk bobotie


 Dukningen har ju redan beskrivits så var det dags för maten
 Vi bjöd på ostkex till fördrinken.
...samt chips och ostgifflar.
 Snabbgravad lax med papaya- och mangoströssel
Laxfilé , i utskurna bitar, frusen i minst 4 dagar och sedan uttagen 6 msk socker 6 msk salt Garnering: 1 knippe Grönkål 1 Mango tärnad 1 Papaya tärnad 1 msk Lönnsirap att ringla över Klappa in socker och salt i laxköttet. Låt stå i rumstemperatur under 2-3 timmar. Skölj grönkålen och lägg den på ett serveringsfat. Lägg laxbitarna över. Strö över frukterna. Ringla lönnsirapen över.             
 

Vegetarisk Bobotie 

500 g quorn 
3,5 dl mjölk 
1 msk ströbröd 
1 stor hackad gul lök
4 rivna morötter
2 skivade vitlöksklyftor 
3 msk olja 1 tsk chili
1 tsk malen kardemumma 
2 tsk malen koriander
1 krm kryddnejlika 
200 g skållad och skalad sötmandel 
2 tsk gurkmeja 
1 ägg
0,5 tsk salt
Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i 15 minuter. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt kryddor och mandel. Fräs 5-10 minuter och rör så att det inte fastnar. Ta bort pannan från värmen. Sila mjölken från brödet och blanda mjölken med ägg och salt. Vispa blandningen. Blanda brödet i en stor skål med hälften av mjölken och alla övriga ingredienser inklusive färs, morotsrivet, lök och kryddor. Blanda väl med elvispens degkrokar. Lägg smeten i en smord ugnsform och släta till ytan. Häll över resterande mjölk och klicka på matfettet. Grädda i ugnen ca 1 timme.
Vi glömde helt bort kameran efter att gästerna väl kom (fast jag vill minnas att jag tog bilder, men inga finns i kameran - skumt)!
Stort tack för en suveränt trevlig kväll familjen J!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar