måndag 18 november 2013

Mårtengåskyckling med jordgubbsmousse med chokladflarn till efterrätt

 
 På Arvids skola har de pratat om höstens högtider. Bland annat firade man "Mårten Gås" efter en pojke, Mårten, som hade försökt gömma sig bland gässen för att undvika att bli biskop...
Arvid visste precis vad fröken hade sagt att man skulle äta på Mårtengås - svartsoppa, gås med tillbehör och äpplepaj.  
 Att han själv har ätit det hade han dock inget minne av. Här var goda råd dyra, svartsoppan får vi vänta med till något annat år (barnen älskar både blodpudding och julkryddorna, så jag tror att det kommer att fungera). Gåsen fick bli kyckling - men med korrekta tillbehör. Efterrätt: jordgubbsmousse då vi har flera frysta påsar jordgubbar i frysen.
 Kanske att i synnerhet Arvid ställde sig något tveksam till huvudrätten (men Anders och jag åt desto mer - väldigt gott) - efterrätten hade jag kunnat dubbla utan problem....

 Mårtengåskyckling med tillbehör

2 stora kycklingar
salt och peppar efter smak
1 msk smör till stekning
Fyllning
2 äpplen, tärnade
20 katrinplommon, delade
skalet av 1 citron
Blanda samman och fyll kycklingarna med
Gräddsås
Stekskyn från kycklingen
1 hönsbuljongtärning
1/2 msk kinesisk soya
5 dl creme fraiche
Låt puttra samman
Garnering.
2 äpplen, skivade och stekta i smör
12 katrinplommon som har puttrat samman med
1 kanelstång
1 msk farinsocker
1 dl rödvin
 
Stek kycklingen i smör i några minuter på alla sidor. Ugnsstek sedan i, 175 grader C. under cirka 60 minuter över ett vattenbad. Häll över litet varmvatten, var tionde minut.
 
Severa med rödkål.
Vi drack Vosne Romanee till. Ett riktigt fynd. Och väldigt gott till maten.

Jordgubbsmousse

4 gelatinblad, läggs i kallt vatten i 10 minuter innan de kramas ur och läggs i den varma vätskan.
  500 g jordgubbar, frysta
2 dl socker
saften från 1/2 citron
3 dl vispgrädde, mellanhårt vispad
Garnering
1 pkt Mörk choklad, bryts samman och värms till flytande i mikrovågsugn. Sprid ut på en bakplåtsförsedd plåt och låt stelna. Bryt sedan i valfria storlekar och pryd moussen.
 
Koka upp jordgubbarna, sockret och citronen, låt puttra i 5 minuter. Mixa och rör ner gelatinbladen. Låt svalna. Vänd ner grädden i jordgubbssåsen. Spritsa på moussen i portionsskålar. Dekorera med choklad. Ställ kallt i några timmar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar