Mavrud är en rödvinsdruva som odlas i Bulgarien, där den förmodligen också har sitt ursprung. Namnet härstammar från grekiskans mavro, som betyder svart.
Druvorna mognar sent och har man mavrud i sin vingård får man se upp med låga vintertemperaturer och torka. Botrytis klarar mavrud däremot bra.
Viner på druvan blir tannin- och syrarika. Färgen är mörk. Eklagring passar dessa viner bra. Mavrud dyker ofta upp i blandningar med mer internationellt kända druvsorter som merlot och cabernet sauvignon. Även den lokala druvsorten rubin blandas den till och från med.
Dessutom har man i Bulgarien lyckats göra icewine på mavrud. Icewine? Det förknippar man ju med (vädermässigt) kyligare länder som Kanada och Österrike. Ja, det låter konstigt.
onsdag 20 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar