Varför tjeckiskt...? Tjaaa, svaret kommer i en blogg nära dig inom det närmaste halvåret....
Förutom att läsa på om ett lands historia är det även kul att förbereda smaklökarna en smula. Denna mat är ju inte helt olik den övriga centraleuropeiska. Gulasch känns väldigt ungerskt, men den tycks ha hittat sina vägar till såväl det tyska som det tjeckiska köket också. Denna variant är på lammbitar.
Lammgulasch
2 msk olja
3 gula stora lökar, tärnade
900 g lammkött, skurna i 2 x 2 cm stora kuber
2 vitlöksklyftor, pressade
1 kg morötter, slantade
1 gul lök, tärnad
1 röd lök, tärnad
1 msk paprika pulver
3 fpk passerade tomater
1 msk finklippt färsk persilja
1 tsk torkad mejram
salt och peppar
Stek löken i oljan. Tillsätt kött och övriga grönsaker och paprikapulver som får fräsa in ordentligt. Häll i de passerade tomaterna, persilja och mejram. Låt puttra på spisen i 2-3 timmar. Smaka av med salt och peppar på slutet.
Potatisknödel
6 stora potatisar skalas och delas i 4-5 delar, varefter de kokas mjuka i lättsaltat vatten.
2 ägg
3 dl mjöl, eller mer om det behövs hårdare deg.
Blanda samman ingredienserna och låt stå och vila under en halvtimme. Tryck sedan ut degen i 2 centimeter tjocka strängar som du delar i 2 cm kuber och häller ner i lättsaltat, kokande vatten. Låt koka i cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar