Turkost och vitt i kombination får mig oavkortat att tänka på Grekland. Så även denna gång. Jag och Anders älskar moussaka. Dessvärre är inte samtliga familjemedlemmar lika frälsta.
Nå lammfärs och feta ost, för också tankarna till sommar och sol (mitt Grekland är alltid soligt med lagom svalkande havsbrisar (Att pappa och jag traskade runt i ett 40 gradigt Aten för så där 20 år sedan har helt vaporiserats ur minnet)).
Lammfärs i lergryta med grekiska förtecken
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
3 dl vatten
800 gram lammfärs
1 ägg
2 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
6 st stora potatisar (eller mer beroende på hungerläget)
3 st gula lökar
2,5 dl grädde
1 msk potatismjöl
3 dl vatten
800 gram lammfärs
1 ägg
2 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
6 st stora potatisar (eller mer beroende på hungerläget)
3 st gula lökar
2,5 dl grädde
200 g fårost, skuren i tärningar
4,5 msk kinesisk soja
Lägg lergrytan i blöt i 15 minuter. Skiva löken och fräs den mjuk.
Lägg havregryn och potatis i vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter. Blanda ner köttfärsen med salt, vitpeppar, grädde, fårost och soja. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor, ca 1,5 mm.
Lägg ca 1/4 av potatisen och löken i botten på lergrytan, bred ut köttfärsen, sedan resten av löken och överst potatisen. Lägg på locket och sätt in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 200 grader och låt grytan stå inne i knappt 1,5 timme.
Ta ut och och låt vila 5-10 minuter.
4,5 msk kinesisk soja
Lägg lergrytan i blöt i 15 minuter. Skiva löken och fräs den mjuk.
Lägg havregryn och potatis i vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter. Blanda ner köttfärsen med salt, vitpeppar, grädde, fårost och soja. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor, ca 1,5 mm.
Lägg ca 1/4 av potatisen och löken i botten på lergrytan, bred ut köttfärsen, sedan resten av löken och överst potatisen. Lägg på locket och sätt in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 200 grader och låt grytan stå inne i knappt 1,5 timme.
Ta ut och och låt vila 5-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar