onsdag 4 mars 2015

Veckans druva: Mondeuse noire

Mondeuse noire är en rödvinsdruva som odlas i Savoie i östra Frankrike. Med sitt nuvarande namn omnämns den i skrift för första gången 1845. Dock finns ett omnämnande av en druvsort kallad maldoux daterat 3 februari 1731 som man tror är mondeuse noire.
Mondeuse gris är en mutation av mondeuse noire. Mondeuse blanche är däremot en egen druvsort som är nära släkt med mondeuse noire. Mondeuse blanche är nog mest känd som ena föräldern till megakändisen syrah. Den andra föräldern heter dureza.
Nåja, nog med släktband nu. Hur smakar egentligen ett vin gjort på mondeuse noire? Jo, vinerna blir ofta aromatiska och tanninrika. Färgen är djup och vinerna lämpar sig väl för lagring. När de blir som bäst får de en i det närmaste italiensk körsbärsbitter ton.
Går man utanför Frankrike så kan man hitta odlingar med mondeuse noire i Schweiz och lite i Kalifornien.

1 kommentar:

  1. Lena, grattis i efterskott!
    Vad intressant det är med era druvor! Tack!

    SvaraRadera