På Arvids schack kalas tidigare under sommaren hade vi självfallet gjort en schack tårta.
Själva schackpjäserna var gjorda i vit respektive mörk choklad och gjutna i formar som jag fick beställa från England.
Jag värmde upp vit respektive mörk choklad, hällde i dem i formarna, lät dem stelna och gjorde nya. Jag gjorde samtliga pjäser och ställde dem i skolmatt.
Min ovärderliga hjälpreda Sigrid.
Botten var gjord som en
Kladdkaka.
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk rivet apelsinskal
1 1/2 dl pressad saft av 2-3 apelsiner
Sätt ugnen på 175 grader C.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör samman de torra ingredienserna. rör ner i äggsmeten. Rör ner smör och apelsindelar.
Häll smeten i en bakplåtsförsedd långpanna.
Grädda kakan i 20 minuter
Låt kakan svalna.
Ljus chokladfrosting
1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker
3 msk kokosflingor.
Koka upp grädden i en liten kastrull.
Bryt chokladen i bitar. Dra kastrullen från värmen och rör tills chokladen har smält.
Blanda ner florsockret.
Bred ljus frosting över halva kakan och strö kokos över.
Mörk chokladfrosting
1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 dl florsocker
3 msk kokosflingor
1/2 msk kakao.
Koka upp grädden i en liten kastrull.
Bryt chokladen i bitar. Dra kastrullen från värmen och rör tills chokladen har smält.
Blanda ner florsockret.
Blanda kakao och kokos i en plastpåse.
Bred mörk frosting över halva kakan och strö chokladkokos över.
Skär tårtan i 32 rutor vardera.
Montera så att de bildar ett schackbräde.
Färdigt!
Vad fin tårtan ser ut och verkar god också!
SvaraRaderaTrevligt om Skokloster och druvorna förstås!
Tack!