tisdag 5 september 2017

Fine dine med våra vänner i Bälinge!

 Från början, vid den senaste middagsbjudningen, hade vi kommit överens om att vi skulle laga mat tillsammans båda familjerna och att temat för måltiden skulle vara forna Sovjetunionen. Allt var frid och fröjd. Men ganska snart tippade skeppet. Vore det inte roligt att testa riktig om inte Belugakaviar så något så nära som möjligt???
Efter en sådan test vore det ganska trist med Borstj och annan mer rustik mat tänkte vi...
Snart blev menyn:
Starter
Gåslever med tillbehör och dito med skagenröra.
Dryck: Tokajer
Under matlagningen:
Georgiskt mousserande och ungerskt vitt vin på furmintdruvan (samma druva som i Tokajer men här som torrt vin) Resten kommer senare... 
 Sigrid och Arvid och deras äldste son A. har verkligen funnit varandra så de sköter sig helst själva under stora delar av kvällen. 
 Tre glada kockar!
 Tokajern är upphälld. 
 Anders måttar upp det georgiska mousserade - litet väl snustorrt om jag ska vara ärlig.
 D. letar arbetsredskap.
 Yngste sonen tillbringade gärna tid med oss vuxna.
 Herrarna gjorde efterrätten Charlotte Russe.
 De tog sitt arbete på största allvar och resultatet blev bra!
 Damerna började med förrätten Karl-Johan svampsoppa. Med litet champagne på lut.
 Vi var (naturligtvis) mycket dugliga.
 Barnen hade bytt både rum och spel. 
Men de kom glatt och hjälpte till med efterrätten. 
 P. kunde också baka! :)
 D. kollar vad de sysslar med.
 Riktigt vad vi sysslar med är höljt i dunkel.
 Hummern hade bearbetats av Saluhallens personal och var nu ganska enkel att lägga på kvällens huvudrätt. 
 Anders är igång med potatisduchessen!

 Sjötunga Walewska och pommes duchesse,

8 port 
1 600 gram sjötunga
Pommes duchesse, ett lyxigt potatismos som passar bäst till gratänger
Garnityr
tryffelkräm
 MEN FÖRST RYSK KAVIAR från RYSK STÖR!
D. hasde beställt på en hemsida men även köpt på hemköp (den högra). 
Skillnaden var enorm!
 Den ryska kaviaren var verkligen DYR men så FRUKTANSVÄRT GOD!!!!!
Ett minne för livet - verkligen!
 Den smakade verkligen hav och var mjuk, inte alls sådär hård som de vi brukar köpa på glasburk för billig penning i närbutiken.
Den som var köpt på hemköp smakade väldigt mycket grönmögelost. Det var sonen A. som sade det först - men han hade så rätt.
 Dukningen! Väldigt vackert! 
 Blommorna i mitten utgör verkligen en trevlig centralpunkt med starka höstfärger!
 Anders häller upp champagnen.
 Denna var inte den vanliga gula änkan - den var litet för söt för maten. 
 Såååå trevligt!
 Förrätten! Soppa på Karl-Johansvamp!
 Här sitter vi och njuter!
 Sjötunga Walewska och pommes duchesse 
Och så efterrätten: Charlotte Russe 
Nu började man bli rejält mätt!
Tack för en enormt trevlig kväll!
11/11 är det dags igen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar