Nero d' Avola är Siciliens mest planterade rödvinsdruva. Namnet kommer med stor sannolikhet från orten Avola på ön.
Vad man vet så beskrevs druvsorten första gången av den sicilianska botanikern Francesco Cupani. Året var 1696.
Till en början kallades druvsorten för calavrisi som med tiden blev calabrese.
Numera är dock nero d' Avola det vedertagna namnet - även om det i det officiella italienska druvregistret står calabrese.
Ett tidigare användningsområde för druvsorten var att bidra med färg. Den exporterades till Toscana, Piemonte och till och med till Frankrike av det skälet.
Även om den än idag blandas med andra sicilianska druvsorter klarar den sig bra på egen hand.
Druvrena viner på druvan får ofta inslag av plommon och söt choklad. Vinerna får en djup färg och är fylliga. Tydliga inslag av tanniner och syra kan läggas till.
onsdag 31 januari 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Har genom en italienfrälst väninna börjat få upp ögonen mer och mer för sicilianska viner. Men nu är jag ju i Spanien, sǻ då blir det bara spanska viner förstås. Drack ett jättegott vin igår, kommer tyvärr inte ihåg var jag köpte det, Armónico, Terra Alta, Gran Reserva,blandning av granacha och merlot. Kanongott!
SvaraRadera