onsdag 30 december 2020

Druvan och vinet 8: Chardonnay; Joseph Drouhin Meursault 2018

Chardonnay
Är chardonnay världens mest kända vitvinsdruva? Den känns i alla fall som en mycket god kandidat. År 1583 skrivs det om en druva kallad beaunois, från Beaune, vilket man tror kan vara chardonnay. 1685 skrivs det om chardonnet. Båda dessa skrifter är från Bourgogne, den franska vinregion som ståtar med i mångas tycken världens bästa chardonnayviner. Detsamma kan sägas om områdets viner gjorda på pinot noir.
Chardonnay har uppstått genom en korsning av pinot noir och gouais blanc. Detta gör chardonnay till ett syskon till gamay och aligoté. Etersom att alla pinot-druvor är kloner av varandra kan man första varför pinot blanc kan förväxlas med chardonnay.
Chardonnay har egentligen inte så mycket av egen personlighet. Det är ofta malolaktisk jäsning, ekfatslagring och annat vid vinmakandet som sätter karaktären.
I franska Chablis får vinerna en tydlig syra och är friska nästan i stil med sauvignon blanc. I Australien var stilen tidigare smöriga vaniljtonade viner som nästan osade av ek - den stilen har man nu tonat ner.
Bäst blir vinerna i mitt tycke i franska Bourgogne. Det finns syra och det finns den där magiska ekfatstonen och smörigheten - allt i väl avvägd balans där ingen komponent sticker ut.
Chardonnay odlas i, ja, vad säger man? I stort sett överallt,. Inte riktigt sant - men nästan!

Joseph Drouhin Meursault 2018, Bourgogne, Frankrike, 500 kr

Vit bourgogne när den är som bäst! Frisk citrustonad syra, smör, vanilj, hasselnötter, aprikos och vanilj. Jag tänker mig alltid att jag vill ha vit bourgogne till inte för smakrika kycklingrätter. Mycket gott!
    

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar