fredag 25 december 2020

Druvan och vinet 4: Garnacha; La Bruja de Rozas Comando G 2017

Garnacha 

Garnacha är en rödvinsdruva...fast egentligen har ju olika mutationer gjort att den uppträder i olika färger och olika skepnader. Garnacha blanca är en vitvinsdruva och garnacha roja hamna någonstans mellan vitvins- och rödvinsdruva. Här håller vi oss idag till rödvinsdruvan garnacha - mer precist kallad garnacha tinta.. Fast garnacha och garnacha - denna druvsort har många synonymer; grenache (Frankrike), aragones (kring Madrid), cannonau (Sardinien) och alicante (Spanien) - för att ta några exempel i mängden.

Spanien är förmodligen garnachas födelseplats. Som alternativ framförs nu också italienska Sardinien. Det som talar för Spanien är att garnacha finns i alla tre färgvarianter i Spanien - så är inte fallet på Sardinien. Rent allmämnt finns fler olika kloner i Spanien vilket i sig talar för att druvsorten funnits där länge. Lång tid innebär att flera olika kloner har hunnit utvecklas på spontan väg. Med Spanien som förmodat ursprungsland så känns det inte helt tokigt att ha garnacha som rubrik och inte grenache.

Garnacha är en av världens mest planterade druvsorter - mycket beroende på att den klarar varmt klimat. I Frankrike hittar man garnacha, då kallad grenache, som den vanligaste av många tillåtna druvsorter i Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. men den finns lite varstans längs franska medelhavskusten - som exempelvis i Tavel där den dyker upp i roséviner. I Italien hittar man den på framför allt Sardinien. I Spanien odlas den lite varstans och är den tredje mest odlade rödvinsdruvan efter tempranillo och bobal. Övriga länder och områden där odlingar med garnacha hittas är exempelvis Kroatien, Turkiet, Cypern, Malta, Marocko, Algeriet, Israel, Kalifornien, Argentina, Australien och Peru.

Viner på garnacha har ofta hög alkoholhalt, ganska röd färg, kryddighet, örtighet och rödbärighet.

La Bruja de Rozas Comando G 2017, Madrid, Spanien, nr 92880, 199 kr

Ett väldigt personligt vin som under kvällen bara blir godare och godare ju mer man bekantar sig med stilen. I doft och smak hittar vi inslag av körsbär, hallon, peppar, choklad och vanilj. Mycket personligt men framför allt väldigt gott!


1 kommentar: