söndag 6 december 2020

Nedräkning inför jul: julbaket saffranslängd, saffranskrans och mandelmusslor

Igår var det så dags att baka resten av julbaket. 
För vår del är det saffransbröd och mandelformar.
Det får räcka så.
Det var Sigrid och jag som bakade.
Sigrid är familjens bagare - hon tycker att det är genuint roligt.
Och det märks.
Lussebullar har aldrig varit min grej.
För torra och trista.
Till min stora glädje sade Sigrid just det - måste vi baka lussebullar - de är såååå trista.
Nå om man gör dem som längder och kransar och har i riven mandelmassa, mycket smör och vaniljsocker.
Då talar vi om helt andra grejer...

Saffranslängd och saffranskrans med mandelmassa och vanilj

50 gram gram jäst
5 dl dl mjölk
200 gram gram smör
1  ägg
1 dl strösocker
2 st pkt saffran á 0,5 g
13 dl mjöl
Fyllning:
200 gram mandelmassa riven strö ut på den utkavlade degen
100 gram smör, rumsvarmt, utklickat på den utkavlade degen
4 msk vaniljsocker utstrött över smör och mandelmassa
Innan det ska in i ugnen:
1 st ägg, vispat
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt ägg, socker och arbeta ner det mesta av mjölet (spara 1 dl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 minuter till dubbel storlek. 
Ta upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 20×30 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen. Rulla ihop på längden till en rulle. Lyft över den till en plåt med bakplåtspapper. Vik under ändarna och klipp sedan ca 1 cm tjocka flikar och vik dem växelvis åt höger och vänster. Med kransen gör du likadant men fäster samman de yttersta delarna. Jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en längd i taget med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

Mandelmusslor

1 påse sötmandel (à 200 g)
5 bittermandlar
250 g smör eller margarin
1 dl socker
5 dl vetemjöl
Skålla och skala mandel och bittermandel. Mal mandeln på mandelkvarn.
Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp.
Tillsätt mandel och vetemjölet blandat med bakpulver.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader Celsius
Dela degen i 30 bitar (för 30 st). Tryck ut degbitarna i avlånga formar av metall ställda på en plåt.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, under  10-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar