söndag 27 december 2020

Druvan och vinet 5: Tannat; La Tyre 2010

Tannat
Första gången som rödvinsdruvan tannat nämns i skrift är 1783 i Madiran i sydvästra Frankrike. Det är förmodligen här druvsorten har sitt ursprung och det är även här som detn än i dag är den dominerande druvsorten.
Att viner på tannat har gott om tanniner känns inte helt osökt - det kan till och med vara så att namnet är ett resultat av förekomsten av dessa tanniner.
Viner på tannat har djup färg, tydlig syra, gott om tanniner och de är kraftfulla och lagringsdugliga. Dock är strävheten mindre idag än tidigare. Metoden med att låta små syrebubblor passera vinet i syfte att minska just strävheten uppfanns just i Madiran. Denna metod ger då viner som är mindre sträva och redo att dricka tidigare.
I Urugay hittar vi tannats andra hemvist. Här blir vinerna på grund av klimatet mer avrundade än vinerna från Madiran.
I övrigt hittar man lite odlingar här och där i världen - Sicilien, Kalifornien, Kanada, Australien, Argentina, Peru, Brasilien, Sydafrika, Schweiz och Japan är några exempel.

Château Montus La Tyre 2010, Madiran, Frankrike, nr 71156, 871 kr

Här har vi ett kraftfullt vin gjort på 100 % tannat. Strävheten är tydlig men en fruktig inramning gör att vinet ändå känns avrundat. I doft och smak hittar vi inslag av björnbär, choklad, vanilj, örter och plommon. Lång, härlig eftersmak. Mycket gott. Oxfilé och potatisgratäng var utmärkt till!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar