fredag 29 juli 2022

Bar Nombre med våra holländska vänner...


Vi hade planerat att träffa våra holländska vänner först klockan 18.00.
Eftersom vi var på plats redan en timme före tänkte vi att vi börjar med litet kaffe.
Döm vår förvåning då de dök upp samtidigt.

MENY TRES PLATOS

PULPO

Romesco med mandel, isad silverlök, friterad och picklad potatis, smulad fetaost samt chorizokrisp

SECRETO IBERICO

sotad grön sparris, glacerade gulbetor, friterad jordärtskocka, dragonmajonnäs, eldad sobrasada samt en pata negra sky

BASILIKA

basilikasorbet, yoghurtmousse med vanilj, passionfruktscurd samt citronmaräng

Vi beställde en trerätters meny samt tillhörande vinpaket.
Så gott.
Och så trevligt.
Jag lärde känna J. på mitt första arbete. Hon skrev sin C-uppsats där. Pluggade i Amsterdam. Första sommaren vi lärde känna varandra åkte vi runt i Sverige upp till bland annat riksgränsen veckan före midsommar.
Lagom till att hon åkt tillbaka till Nederländerna passade jag på att fara dit. Inget slår att få se ett annat land med en som kommer därifrån. 
Nå sedan dess har vi hållit kontakten. Jag har besökt henne/dem före barnen. Och de har besökt först mig och sedan oss även senare.
Nu kände verkligen både jag och Anders det vore så kul att åka och besöka dem. Snart.
Ett tu tre var det dags för oss att ta oss hem. Tur att vi alla kom för tidigt för det kändes som att tiden bara försvann.
Proost.
Recept efterrätt

Basilikasorbet

  • 1 kg äpplepuré Sicoly
  • 2 hg grön basilika
  • 9 dl sockerlag 50/50

Basilika pulver

  • 4 hg basilika

Yoghurtmousse

  • 1 vaniljstång
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 2 msk fruktos
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Passionsfruktcurd

  • 500 g passionsfruktpuré Sicoly
  • 600 g socker
  • 380 g smör osalt
  • 15 äggulor

Citronmaräng

  • 40 g äggvitepulver Sosa
  • 250 g vatten
  • 500 g socker
  • 3 citroner, både zest och saft
Sorbet Mixa basilikan med sockerlagen i 5 min så den blir ca 50°C varm. Mixa i äpplepurèn och sila. Frys i Paco Jet burkar. 
Pulver Torka i torkskåp på 55°C över natten. Mixa till ett fint pulver.
Mousse Blanda den skrapade vaniljstången med turkisk yoghurt och fruktos. Blanda yoghurtgrunden med vispgrädde och mjölk. Häll upp i sifon och ladda med 2 patroner.
Curd Sjud ihop allt utom äggen, tillsätt äggen när smöret och sockret smält. Sjud försiktigt tills det börjar tjockna. Sila.
Maräng Vispa pulvret med vatten. Tillsätt sockret lite i taget. Vispa marängen 10 minuter, den ska bli glansig. Avsluta med citroncest och citronsaft. Smeta ut på silpat och torka i ugnen på 80°C över natten.
Vid servering 
Lägg yoghurtmousse i botten, strö på frystorkad passionsfrukt crisp och yoghurtcrisp wetproof. Spritsa passionsfruktcurd runt om. lägg en quenell sorbet på moussen. Lägg maräng på basilikan, avsluta med basilikapulver och yoghurtpulver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar