lördag 2 juli 2022

Druvan och vinet 45: Pinot gris; Pinot Gris Premium Réserve 2020

 

Pinot Gris
Pinot gris är egentligen en färgmutation av rödvinsdruvan pinot noir. Mutationer tros ha uppstått vid olika tillfällen i franska Bourgogne men även på ställen i södra Tyskland.
Den kan ha omnämnts under ett annat namn redan år 1283 i en skrift författad i Paris. Dock är detta lite osäkert. Men år 1711 skriver Johann Seger Ruland om en vilt växande druvsort i en trädgård i Speyer i tyska Baden-Württemberg som med stor sannolikhet var pinot gris. Det lokala namnet på pinot gris i detta område blev ruländer efter Ruland.
Viner gjorda på pinot gris har ofta en djup färg. Syran är lite blygsam vilket kan leda till att vissa viner blir lite kvalmiga. Blommighet och parfymerade toner går allt som oftast att hitta.
Pinot gris anges ofta som vinförslag om man ska bjuda på fest med buffet och många olika rätter.
Och visst fungerar dessa viner med många olika mattyper!
Pinot gris odlas bland annat i Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Schweiz, Österrike, Ungern, Slovenien, Tjeckien, Rumänien, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. 
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2020, Alsace, Frankrike, nr 2899, 99 kr
Friska inslag av päron, melon, persika och lite örter. Blommigt och kryddigt. En viss sötma finns. Ett mycket gott vin som bekräftar druvsortens rykte som ett mycket bra vin vid buffet eller smörgåsbord. Gott till mycket och fungerar dessutom bra som pratvin. Gott!

1 kommentar:

  1. Gillar era beskrivningar av olika druvor.
    Ni har också haft en fin midsommar, ser jag, trots uteblivande av gäster. Covid spökar fortfarande.
    Trevlig lördag och skön fortsatt semester!

    SvaraRadera