tisdag 23 augusti 2022

Pistage- och nutellagrottor

Gott, inte sant?
Efter en regntung runda i skogen möttes Sigrid och jag i köket. Bakdags. Kakor stod på agendan.
Vi beslutade oss för att fylla hälften av kakorna med pistagekräm och hälften med Nutella.
1/4 degen tog vi undan för att trycka ovanpå kakorna + fyllningen.
Klart!
Gräddad och klart!
Nutella.

75 g smör
160 g vetemjöl (2,5 dl)
1 nypa flingsalt
0,5 tsk bikarbonat
90 g socker (1 dl)
1 st ägg
75 g vit choklad, fint hackad
0,5 st zest av citron
0,5 tsk vaniljpulver
100 g hackad mandel
fyllning:
0,75 burk pistagekräm,
dekorering:
50 g vit choklad
25 g mandel, hackad

Smält smör. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke för köksassistent. Tillsätt sedan smöret långsamt medan maskinen går på lägsta hastighet. Fortsätt med att tillsätta ägget och rör till degen precis går ihop. Tillsätt slutligen hackad choklad och pistagenötter och rivet citronzest och rör precis tills det går ihop till en deg. Rulla in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter i frysen. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Väg upp 30 g stora bitar av degen (eller dela den i ca 15 bitar). Spara ca 1/4 av varje degbit och rulla resterande till en boll, platta till och gör en grop i mitten.
Grädda 7-10 minuter mitt i ugnen tills kakorna har blivit lätt gyllene.

1 kommentar: