torsdag 11 maj 2023

Sundbybergs vinbar

Så var det dags för mig, Anders och E. och testa Sundbybergs vinbar.
E. undrade under lunchen om jag hade bokat bord.
Snabbt som ögat försökte jag, men försent! Stället är för populärt helt enkelt.
Nå, de har entunna som man kan sitta på om det är ok. Helt ok.
Vi hade samma sommelier som vi haft tidigare.
Helt suverän både på att berätta om vinerna och kunskap om dem.
Vi började med 3 viner på halvglas, hon fick välja vilka hon ville.
3 röda.
Och råbiff (eller tartar) till det.
Det första röda vinet, Zweigelt av Kracher var kvällens godaste.
Sommelieren beskrev druvan zweigelt som snarlik pinot noir men med extra allt.
Stämde bra.
Nästa var ett halvglas på druvan gamay från Beaujolais, från côte du py som ska vara bästa området där.
Hon berättade om deras jäsningsmetod: "Kolsyrejäsning (franska: Macération carbonique), är inom vinframställning en jäsningsmetod för lätta rödviner, framförallt så kallad Beaujolais. Metoden ger vinet en lätt, fruktig och frisk karaktär med lite tanniner.
Öppna jäskärl fylls med oskadade druvklasar. Klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Jästceller som finns på druvornas skal når nu musten, och jäsningen sätter i gång. Koldioxiden som bildas vid denna jäsning börjar tränga ur luften ur jäskärlet och bäddar in de oskadade druvorna högst upp. I denna miljö jäser de oskadade druvorna inifrån och spricker slutligen.
Processen drar färg snabbt från skalen tillsammans med de fruktiga doft- och smakämnena utan nödvändigtvis mycket tanniner." (taget ur wikipedia, men hon beskrev det minst lika bra).
Lagom till att de tre röda vinerna var slut fanns ett bord ledigt.
Ville vi kanske?
En Chablis mot en ganska petroleumdoftande riseling.
Kanske att den avslutande nya zeeländska pinot gris var godast av de vita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar