tisdag 22 december 2009

10 olika sillinläggningar: italiensk-, skärgårds-, citron-, lingon-, pepparrots-, jul-, senaps-, saffrans-, inlagd-, och blåbärssill

"Friends, Romans, countrymen, lend me your ears." I sammanhanget vore måhända "...your eyes" mer passande. Nog om detta. Jag har nu på morgonkvisten lagt in sillar på inte mindre än 10 olika sätt. Eftersom vi kommer att bli närmare 10 personer här under julen, kommer det sannolikt att gå åt en del mat, varför inte frossa loss i ett antal sorter då vi ändå är igång?

Maken och jag smakade av dem nu till lunch. Nu ska de ju stå och dra i 2 dagar för att kryddorna verkligen ska hinna göra sitt så vi kanske inte ska utse en vinnare. Men den italienska sillen får vi nog göra en ny laddning av...

Enda undantaget åt andra hållet var citronsillen, min Dijonsenap var nog helt enkelt för stark för receptet jag använde - en halvering av senapen där skulle nog göra susen. För övrigt - sååååååå goda.
Jag gjorde det enkelt för mig och köpte Abbas 5-minuterssillar, utom till blåbärssillen, där kändes viktigt att lagen verkligen drog in i sillen med sina kanelstänger.

Annars, om man inte köper 5-minuterssillar gör man en lag enligt 1-2-3 metoden:
LAG:
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1 liten skivad röd lök
  • 5 svartpepparkorn
  • vitpepparsalt

Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn och dra.

Tänk också på att ha samma temperatur på alla ingående ingredienser då Du gör majonnäs (då en äggula är inblandad i recepten).

Italiensk sill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 8 marinerade soltorkade tomater (hackade),
  • 1 kruka färsk basilika finskuret,
  • 1 vitlök skalad och finfördelad,
  • 1/2 dl riven parmesanost,
  • 2 dl crème fraiche,
  • 1 äggula,
  • 0,5 dl rapsolja,
  • svartpeppar.

Blanda samman. Vispa upp äggulan och låt oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska.

Citronsill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 10 cm purjolök, mittbit, finhackas
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 msk socker
  • 2 dl crème fraiche
  • vitpeppar från kvarnen

Låt sillfileerna rinna av. Ansa purjolöken och skär den i 3 millimeter stora bitar. Strimla lite till garnering. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar. Lägg ned sillen och låt dra i kylen 1–2 dygn. Garnera med dill och fina strimlor citronskal.

Skärgårdssill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 1 liten rödlök
  • 2 dl creme fraiche
  • 50 g skalade och hackade räkor
  • 50 g röd stenbitsrom
  • 2 msk hackad dill

Låt sillen rinna av. Skala och grovhacka löken. Rör ihop gräddfil, lök, rom, räkhack och dill. Vänd ner sillen.

Lingonsill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • SÅS:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1dl rårörda lingon
  • 2 msk finhackad rödlök
  • GARNERING:1/2 dl lingon

Pepparrotssill

  • 1 burk matjessill (200 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 tsk färskpressad citron
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Dela matjes­sillen på mitten. Blanda med resten av ingredienserna i en skål. Låt stå i kyl fram till servering.

Julsill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g, lagen från konserven,
  • kryddpepparkorn
  • 6 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • skal från 1 apelsin
  • 1/3 purjolök finhackad
  • 1 rödlök finhackad
  • 1 morot i tunna skivor

Senapssill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • Senapssås
  • 1 dl matolja
  • 3 msk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl hackad dill
  • vitpeppar och salt

Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis, under vispning(använd elvisp). Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar. Blanda sedan den avrunna sillen med senapssåsen.

Saffranssill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 2 dl creme fraiche,
  • 1 msk ättikslag (från sillen)
  • 1 msk socker
  • 0.5 st äpple, finhackat
  • 1 paket saffran
  • 1 krm cayennepeppar.

Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda alla ingredienser till såsen och vänd ner sillbitarna. Låt allt stå kallt ett par timmar och dra.

Inlagd sill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g
  • 1 rödlök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad

Låt sillen rinna av och spara lagen. Skala och skär lök i skivor. Skala Krossa pepparkornen grovt. Varva sillen med sin lag i en glasburk med lök, peppar och lagerblad. Låt stå i kyl minst ett dygn.


Blåbärssill Receptet har jag fått av Anna på http://husprojektet.bloggplatsen.se/

Koka en 1-2-3 lag med ättika, socker och vatten. Låt 2 kanelstänger koka med i lagen. Låt svalna och lägg ner sillen i finskurna bitar tillsammans med tinade frysta blåbär. Proportioner kan man avgöra själv beroende på hur mycket blåbär man vill ha.

3 kommentarer:

  1. Här fanns det mycket mumsigt! Hoppas blåbärssillen blev bra! Jag gjorde samma variant men med björnbär- och blåbär. Här inte testat än dock!

    Sen gjorde jag flädersill och limesill också! Får återkomma efter jul med smakresultat

    http://husprojektet.bloggagratis.se

    SvaraRadera
  2. SÅ många härliga recept du bjuder på, önskar dig och de dina en riktig fröjdefull jul, GOD JUL, julekram violan

    SvaraRadera
  3. Härliga recept. Testade den italienska sillen här

    SvaraRadera