onsdag 7 april 2010

Postgårdsromantikerns vintips 7

Zenato Ripassa 2007 (nr 12324), 179 kr

Ripasso-metoden går ut på att ge extra smak och alkohol åt ett valpolicella-vin. Man låter valpolicellan få jäsa en andra gång med opressade druvskal efter ett amaronevin.

Ripasso? Valpolicella? Lite klarhet, tack! Inte bara upprapande av namn utan förklaringar!

OK! Ja, tanken är ju att de ska gå att läsa utan krav på specifika förkunskaper. I området Valpolicella i norra Italien, närmare bestämt öster om Gardasjön och norr om Verona, gör man röda viner värda namnet. De görs på druvorna corvina, rondinella och, mer och mer sällan, molinara. I smaken hittar man allt som oftast körsbär. Om vi ser det som en stege med tre olika kvalitets- och prisnivåer hittar vi valpolicella längst ner. Högst upp ståtar amarone, som ni kan läsa mer om under Vintips 1. Ripasso-vinerna hittar vi på nivån däremellan. Inte fullt så koncentrerade som amaronevinerna, men med betydligt mer kraft än vanlig valpolicella.

Lena gissade på amarone redan efter första klunken. Imponerande, även om det just här var ett vin från nivån strax under.

Vad det smakade? Körsbär var första associationen. Mörk choklad dök upp just när man trodde att eftersmaken dött ut. Förvånande - och mycket trevligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar