Dagen till ära hade vi vänner på besök. Ska jag vara litet efterklok skulle det kanske ha underlättat om vi hade haft två fondueset på bordet, det hade underlättat själva doppandet av brödet i den varma osten...
- 500 g emmentaler, tärnad
- 500 g gruyére, tärnad
- 500 g cheddar, tärnad
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- 1 flaska matlagningsvin
- 1 msk maizena utrörd i litet kallt vatten
- salt, peppar och riven muskotnöt efter smak
Värm upp ostarna, löken och vinet på svag värme på spisen under omrörning. Konsistensen ska bli simmig och gräddig. Krydda och red av med maizenablandningen. Sätt kastrullen eller grytan på bordet över värmelågan. Doppa ned vitt, lätt rostat, bröd i ostmassan.
Vi valde vanligt skivat rostbart bröd att doppa med. Vinerna valde vi (efter litet funderingar med hjälp av personalen på systembolaget) med tanke på att det skulle vara vitt, smakrikt och gärna med litet syra (det senare stämde in på rieslingen i synnerhet) som balans till all fet ost.
Eftersom Ostfondue är en Schweizisk rätt kändes det logiskt att välja viner från intilliggande länder, då vi inte kan hitta något Schweiziskt. Mer om vinerna kommer i ett senare inlägg.
Tack för titten och ha en bra vecka.
SvaraRaderakram
Hanna