lördag 3 april 2010

3 olika sorters sillar

Inlagd sill är vansinnigt gott. Det finns många köpesvarianter som är jättegoda, men har man väl börjat exprimentera själv så...Det blir så vaaansinnigt mycket godare. Köper man dessutom 5-minutersvarianterna går det dessutom väldigt fort att göra. I julas gjorde jag 10 olika sillvarianter - några återkommer jag ofta till. Recepten på dessa (och även hur man gör en egen lag) återfinner Du här.

Imorse gjorde jag två av dessa + en tredje som sannolikt kommer att bli en ytterligare favorit:

Majonnais (viktigt är att alla ingredienser har samma temperatur)
  • 1 äggula
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 dl rapsolja

Mixa samman äggula, citronsaft, salt, vitlök och peppar. Häll ner rapsoljan i en tunnstråle medan Du kör med mixern, först droppvis och sedan i en fin stråle då majonnaisen börjar tjockna. Häller man i oljan för snabbt, skär sig majonnaisen.

Waldorfsill
  • 1 burk 5-minuterssill
  • 1 dl majonnais, se receptet ovan
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 selleristjälk, tärnad
  • 50 g riven rotelleri
  • 1 rött äpple, tärnat
  • 1/2 dl hackade valnötter

Blanda samman ingredienserna.

1 kommentar:

  1. Antingen majonnäs eller mayonnaise då, kanske...
    God Jul önskar
    Språkpolisen

    SvaraRadera