söndag 12 januari 2014

Portugisisk trerätters meny: Caldo Verde, Frango Piri Piri och Arroz Doce

 
Så var det trettondagsafton igen.
Svaret på gårdagens fråga - selterglas och vinglas har bytt plats. Vi saknar dessvärre bild av förrätten - en portugisisk grönkålssoppa, men den bör testas - suveränt god

Caldo Verde - Portugisisk grönkålssoppa,

8 pers
5-6 vitlöksklyftor, pressade
12 potatisar, skalade och skivade
ca 300 g skivad kryddad korv, exempelvis chorizo, skivade
olivolja
ca 2,5 liter grönsaksbuljong
eller 2 paket fryst grönkål, ca 1 kg
2 tsk finhackad röd chilipeppar eller några droppar het chiliolja
Servering:
pocherade ägg
baguetter
 
Fräs vitlöken i lite olja i en stor kastrull, lägg i potatisen och den skivade korven och fräs någon minut under omrörning. Häll på buljongen, lägg i grönkålen och chilipepparn och koka upp.
Koka soppan under lock cirka 20 minuter, eller till dess potatisen är mjuk och korven gett buljongen god smak.
Servera med ett pocherat ägg i varje tallrik.
Huvudrätten var portugisisk kyckling, frango, med stark piripiri smaksättning - riktigt, riktigt gott!Kryddan piri piri är en variant av chili som portugiserna importerade från Moçambique då detta var en portugisisk koloni.

Frango Piri Piri

2 kg kyckling filéer
Marinad (1/3) och resten (2/3) används som dressing till maten:
vitlöksklyftor från en hel vitlök, pressade
3 msk torkade piri piri (chiliflakes)
1 msk salt
2 dl olivolja
1 dl vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Tillbehör:
Creme fraiche
Blandad sallad
Pommes frites
Börja med marinaden (piri piri-olja): Blanda alla ingredienserna till marinaden. Låt stå och mogna minst en timme, gärna över natten. Marinera kycklingfiléerna i en del av oljeblandningen i dubbla plastpåsar och låt dra in några timmar. Vänd på plastpåsarna mellan varven så att allt fördelas väl. Sätt in i ugnen och grilla den därefter tills kycklingen är klar. Servera med pommes frites, creme fraiche och resterande delen av piri piri-oljan.
 
Klockan tickade på och tiden försvann - vilket kanske var tur, hade vi slevat i oss maten alltför kvickt hade vi sannolikt fått vila mellan rätterna.
Nu var vi alldeles lagom mätta. Arvid hade utlyst tid före första rätten, så att han och Sigrid skulle hinna påbörja lekarna före förrätten med V. och J. N.
Efterrrätten var en risgrynsrätt toppad med citronskalscest och kanel. Jag måste själv tillstå att denna ska nog få byta ut ris a la maltan under våra framtida julbord - detta var riktigt riktigt gott - citronskalen var ett absolut måste.

Arroz Doce

6 dl vatten
3 dl grötris
100 g smör
1 tsk salt
4 kanelstänger
2 vaniljstänger
2 dl strösocker
8 välskrubbade citroner, skalen
14 dl mjölk
8 äggulor
malen kanel
Koka vatten, ris, smör, salt och kanel under lock i 10 minuter. Halvera vaniljstängerna och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstänger och korn, socker och 10 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången och kanelbitarna. Vispa samman citronskal, äggulor och resterande mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud tills den tjocknar. Häll upp riset på ett fat och låt det svalna. Garnera med malen kanel.
Hela menyn var verkligen bra - rätterna passade bra med varandra.
UDenna gång var det fler än jag som lurade runt med kamerasiktet i högsta hugg. Kul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar