torsdag 31 januari 2013

Middag hos familjen J

Våra goda vänner familjen J bjöd in till middag. De bor bara någon minut bort. Vi vuxna trivs väldigt bra ihop och så även barnen. Som ni kan ana efter att ha tittat på bilden ovan så kan de det där med matlagning också!
Vinprovning fanns med på schemat och även om Lenas och mina gissningar hamnade långt ut i tassemarken så var det en rolig och lärorik provning. Australisk shiraz, sydafrikansk pinotage och amerikansk petite sirah fanns i glasen. Visst gissade vi på pinotage och shiraz - men på fel viner!
Det mest oväntade inslaget var nog att spela ABBA-wii. Särskilt då balettvarianten som passade min lite lätt lönnfeta och stela kropp som hand i handske. Fast kul var det!
Sigrid och Lena fastnade också för spelet. Arvid var mer skeptisk.
Många skratt runt bordet och en riktigt lyckad kväll blev det! Arvid som hade varit uppe sedan fem på morgonen kastade in handduken strax före tio. Värdfamiljens soffa hade då förvandlats till sovplats för en riktigt trött sexåring. Tack familjen J för denna trevliga middag!

onsdag 30 januari 2013

Veckans druva: Aglianico

Aglianico har ett envist rykte om sig att vara en italiensk rödvinsdruva med grekiskt ursprung. Ja, italiensk och rödvinsdruva är inte bara rykten utan faktum. Däremot är det där med grekiskt ursprung högst osäkert. Namnet aglianico har snarare ett spanskt ursprung än ett grekiskt. DNA-analyser visar dessutom ingen släktskap mellan aglianico och dagens grekiska druvor.
Druvan mognar sent och är färdig att plocka först en bit in i november vissa år.
Den odlas mest i södra Italien. Särskilt då i Kampanien och i Basilicata.
Det mest kända område som druvan förknippas med är Taurasi i Kampanien. Där blir vinerna mörka, koncentrerade, syra- och tanninrika. Väl lämpade för lagring. (Tack och lov att druvaorna mognar sent. Annars hade tanninerna varit för skarpa.)
Mer om hur vinerna smakar? Ja, choklad och plommon. Ibland kallas de "Söderns barolo" och det ger väl också en bild av hur de smakar....

tisdag 29 januari 2013

Hemmagjorda hamburgare

Hamburgarna i sig är goda, men jag undrar om det inte är tomatröran till som lyfter rätten.
Åtminstone tyckte de vuxna medlemmarna av familjen det.
Hamburgare
1 kg nötfärs
1 liten riven gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk worcestershiresås
2 msk olivolja att steka i
Blanda färsen med lök, salt, peppar och worcestershiresås. Forma hamburgare i önskad storlek. Stek hamburgarna i olivolja.
Tomatröra
150 g soltorkade tomater
1 finhackad rödlök
4 msk finhackade svarta oliver
1 tsk torkad oregano
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Hacka tomaterna i mindre bitar efter att ha torkat av oljan någorlunda väl. Blanda dem med lök, oliver, oregano, olivolja, vinäger, honung, salt och svartpeppar.
Tillbehör
Hamburgerbröd och ugnsstekt potatis. Gärna cole slaw därtill. Dryck? Ja, ett amerikanskt rödvin, kanske?

måndag 28 januari 2013

God malbec från Argentina

Flechas de los Andes Gran Malbec 2009, Argentina, 190 kr på Birka Paradise
Argentinska viner på druvan malbec är i allmänhet väldigt trevliga! De är smakrika och ofta ganska koncentrerade. Så även detta goda smakprov. Här samsas svarta vinbär, viol, körsbär och en hel del bitter choklad om utrymmet. Vinet har en bra balans och alla delar sitter där de ska utan att någon sticker ut för mycket. Ett riktigt gott vin som vi gärna dricker igen!


söndag 27 januari 2013

Smörgåstårta med torkad skinka som eldstungori kanterna

Idag har Arvid (6) och Sigrid (4) stått för mestadelen av kvällsmaten: Smörgåstårta! Jag torkade skinkan i ugnen och tog fram en del ingredienser, men det var också mitt enda bidrag. De börjar bli stora nu. Ibland går de ner i köket och man hör hur glas tas ut (Arvid ställer sig på en pall), kylskåpsdörrar öppnas. Kommer man ner då säger de: "Vi vill fika själva nu." 
 Här ville de också bara få instruktioner, men göra själv.
Päronjuicen smakade som önskat...

Smörgåstårta med eldstungor på sidorna

1 kavring i skivor 550 g
360 g landgångsbröd
Skaldjursröra:
600 g skalade räkor
1 fpk kräftstjärtar, häll bort lagen
5 hårdkokta ägg, skalade och mosade med gaffel
2 äpplen rivna
2 dl gurka, riven
3 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 citron, saften ifrån
0,5 tsk salt
Topping:
20 skivor lufttorkad skinka, som torkas extra utlagda på en plåt i 150 graders ugn i 10 min
400 g philadelphiaost
2 pkt mozzarella, delade i 8 delar vardera
100 g handskalade räkor cocktailtomater i olika färger
2 dl riven gurka
Blanda samman Skaldjursröran. Lägg 2 landgångsbröd på ett serveringsfat. Applicera sedan skaldjursröra och lägg på ett lager kavring. Fortsätt tills bröd och röra är slut. Stryk ett lager mjukost runt hela tårtan. Applicera mozarelle, gurka och tomater högst upp och den torkade skinkan på sidorna. Servera. Ska tårtan serveras senare, vänta med att applicera skinkan, den mjuknar om den får stå för länge.



lördag 26 januari 2013

Midvinterdukning i isblått och vitt!

 Varannan helg får Arvid resoektive välja färger på dukning. De skriver vilken färg de vill ha på en lapp (Jag bokstaverar till Sigrid, Arvid skriver själv) , så lägger de lapparna i en mössa. Denna vecka var det helt enkelt viktigare för Arvid än för Sigrid att få vinna (Sigrid sade det uttryckligen, att vi kunde dra lott tills han vann....) så det bidde blått.
 Jag har 12 ljusblå linneservetter i jugendmönster som vi knappt har hunnit använda, men de kom till sin rätt denna dag. Ljusblå ljus och vit duk till detta.
 Det vart såååå fint. Tycker vi.

fredag 25 januari 2013

Servettbrytning familjen Layers del 4, Trianglarna

 Denna servettbrytning kan man variera genom att "våffla" ena sidan, andra sidan eller toppen. Kanske ha två servetter lika under en middag och övriga våfflade/vara släta på olika ställen. Litet "finn fem fel" tävling vid middagsbordet. Eller så är det bara jag som är road av sådant....

Trianglarna

Vik den övre delen av servetten mot mitten.
Vik den undre delen av servetten mot mitten.
Lägg över den övre delen av servetten över den undre så att en "lång sträng" bildas.
Vik ner den vänstra delen av servetten från mitten och nedåt.
Gör likadant med den högra halvan.
Vänd på servetten.
Vik upp det två översta lagren av snibbarna uppåt, mot mitten.

torsdag 24 januari 2013

Entrecôte med senapssås

Putsa 1 kg entrecôte. Salta och peppra runt om och bryn köttet i 2 msk olivolja. Placera det därefter i ugnen med temperaturen 180 grader. När köttets innertemperatur nått 55 grader är det klart.
Värm 2 dl vispgrädde tillsammans med 2 msk dijonsenap. Smaksätt med 1 msk kalvfond, 2 msk cognac och 1 krm peppar. Låt allt koka ihop under 3 minuter. Vispa mer eller mindre frenetiskt under hela tiden.
Servera med potatis på ena eller andra sättet. Vi valde potatismos...

onsdag 23 januari 2013

Veckans druva: Dindarella

Dindarella är en rödvinsdruva med ganska mörkt skal som lämpar sig väl för vintyper där man torkar druvorna. Som i amarone- och reciotoviner.
Druvan odlas i Venetien i nordöstra Italien. Den får lätt höga sockerhalter och men har lätt för att förlora sin syra. Druvans tjocka skal gör att den står sig bra mot diverse sjukdomar och att den lämpar sig väl för torkning och därmed är användbar i viner såsom amarone.
Dindarella tillhör dock inte de populäraste amarondruvorna.
När druvan används på egen hand ger den viner med ljust rubinröd färg och med toner av blommor, frukt och kryddor.
Druvan används även för att göra roséviner.

tisdag 22 januari 2013

Familjen N och herr S på middag

Enligt en tradition som sträcker sig flera år tillbaka i tiden så innebär Trettondagsafton att familjen N och herr S kommer till oss på middag. Så även år 2013.
Lena hade sin vana trogen lyckats få till en dukning som, ja, ni ser ju själva på bilderna!
Elegant och smakfullt, som vi är bortskämda med att det brukar bli.
Förrätten bestod av tre rätter i en, vilket uppskattades!
Även om det är en pratglad samling människor runt bordet kunde man till och från notera en fokuserad tystnad när maten intogs.
Varmrätten bestod av entrecôte med senapssås.
Till efterrätt en tiramisu som var i det närmaste farligt god!
 
Nästa gång vi ska ses är i påsk. Då är det herr S som är värd!

måndag 21 januari 2013

Chateau Bouscassé 2008

Chateau Bouscassé 2008, Brumont, Madiran, nr 2204, 119 kr
I Madiran i sydvästra Frankrike görs sträva viner på den sturska druvan tannat. I detta vin får druvan dela plats med två andra druvor enligt: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.
Strävheten och stramheten finns där men den är inte unik. Har man druckit nebbiolo, cabernet sauvignon och syrah har man med säkerhet druckit viner i samma klass när det gäller just strävhet.
Björnbär, peppar, vanilj, tobak och något jordigt hittar vi i doft och smak. Själv tyckte jag att vinet var riktigt gott och absolut prisvärt. Lena var betydligt mer tveksam...

söndag 20 januari 2013

Torres Fransola Savignon blanc 2009


Torres Fransola Sauvignon blanc 2009, nr 73020, sex flaskor för 1206 kr
Dagsformen gör nog en hel del när man provar vin. Plus vad man druckit för viner under senaste tiden. För att inte tala om alla ytterligare (kända och okända) faktorer. Vi kan ta ovanstående vin som exempel. I normala fall tycker jag att det kan kännas helt OK att en druva som sauvignon blanc, som lever mycket på sin fräschör, får tillbringa en tid på ekfat och därmed förses med lite vaniljtoner. Så icke ikväll. Tycker att smaken är fadd och sitter och längtar efter en sauvignon blanc från Nya Zeeland med maximal fräschör och en övertydlighet i form av fläder, nässlor och krusbär. Förra gången vi drack detta vin hyllade jag däremot vaniljen?! Ja, det är dessutom samma årgång...

lördag 19 januari 2013

Abborre med västerbottenost och pepparrotssås

Här har det nya året knappt hunnit starta så råder sjukstuga. Typiskt. Och jag som var så nöjd över att INGEN av oss var sjuka. Anders drabbades först och på den vägen är det. HAn och Arvid drabbades hårdast, Sigrid knappast allas och jag någonstans i mitten.
 Maten har inte smakat som den bör, vi har alla varit blygsamma i matintag - ingenting är gott. Inte ens denna rätt som BORDE fått oss att släppa alla hämningar.

 Abborrfilé med västerbottenost

600 g abborrfilé, skinn- och benfri.
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör till stekning
1 dl riven västerbottenost.
Pepparrotsås
2 dl vispgrädde 1/2 dl riven pepparrot (ur tub)
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
Stek fiskarna hastigt på hög värme i smöret. Lägg dem i ugnsfast form. Strö över osten och gratisnera i 275 grader C ugn i 3-5 minuter.
Såsen.Koka upp grädden och pepparroten och reducera till hälften. Rör ner mjölken och låt koka upp.
Servera med kokt potatis och ärtor.

fredag 18 januari 2013

Servettbrytning familjen Layers del 3: Operahuset

Jag undrar när operahuset blev en servettbrytning. Jag vill minnas att min mamma pratade om den då jag var liten. Nåväl, här kommer den. Denna servettbrytning bör inte brytas med en alltför stor servett.


Operahuset

Bryt servetten på mitten.
Bryt servetten på mitten än en gång.
Vik upp de tre översta flikarna.
För in handen i fickan och lyft den uppåt.
Lägg servetten på sidan.
Bryt upp den övre delen mot mitten. Tryck till ordentligt.
Gör likadant på servettens andra sida.
Ställ servetten med toppen uppåt.
Fatta tag i de yttersta kanterna på sidorna. Drag kanterna utåt så att den bakre triangeln reser sig.
Fäll ner de tre främre flikarna, ett efter ett.

torsdag 17 januari 2013

Röd bourgogne från 1966!

Nuits-Saint-Georges Robert Cremieux 1966, Côte-d`Or, okänt pris
Middag där tre av de fem vuxna är födda 1966. Skulle man kanske prova ett vin från samma år?
Ja, nu har vi inga enorma lager av 60-talsviner. De vi har, eller har haft (två 66:or och två 67:or) fick vi i bröllopspresent av Vintomas. Varför just dessa årgångar? Ja, det kan ha att göra med brudparets födelesår.
Skulle detta vin gå att dricka? Hmmm, mycket fällning. Vi provar, så får gästerna gissa hur gammalt det är!
Förvånansvärt ung smak! Mycket bär och frukt trots vinets ålder. Av förväntade ålderstoner såsom höstlöv, inälvsmat, svamp och annat märks inget. Nej, detta vin har mycket av sin ungdomlighet kvar. Mycket gott och karaktärsfullt!
Det där med att dricka gamla viner ska vi nog försöka att göra oftare framöver....

onsdag 16 januari 2013

Veckans druva: Nero d`Avola

Nero d`Avola är Siciliens mest planterade rödvinsdruva. En inte allt för avancerad gissning pekar på att den har sitt ursprung i staden Avola på Sicilien. Den sicilianska botanisten Francesco Cupani beskrev druvan redan år 1696, då med druvnamnet Calavrisi. En annan synonym är calabrese.
På Sicilien odlas den över i princip hela ön. Den gillar hetta så den gör sig bra i odlingar som inte ligger på för hög höjd.
Druvan ger viner med mycket färg och av det skälet så exporterades den tidigare till Toscana, Piemonte och även till Frankrike, för att i dessa områden blandas i de egna vinerna.
Sedan en tid tillbaka har dock druvan blivit populär och står nu stadigt på egna ben (eller stockar).
Det som kännetecknar nero d`Avola när den är som bäst är mörk färg, tydliga tanniner, märkbar syra och en smak av plommon och söt choklad. Visst låter det gott?
Finns den någon annanstans då? Ja, mindre odlingar finns i Australien, Kalifornien, Turkiet och på Malta. Men då talar vi alltså om mindre odlingar.

tisdag 15 januari 2013

Vit bourgogne för 150 kr

Det här vinet var gott och absolut prisvärt, inte tu tal om det. Men när vinet heter Bourgogne Chardonnay 2009, Matrot, nr 73158, 150 kr förväntar man sig åtminstone lite Bourgognekaraktär. Visst finns inslag av ek, men det skulle lika gärna kunna vara från Australien som från Bourgogne i min mun. Saknar alltså den mer finstämda ekkaraktär som jag så starkt förknippar med vita viner från Bourgogne. Även i denna prisklass. Ett gott vin utan riktig ursprungskaraktär, om man ska sammanfatta.

måndag 14 januari 2013

Vininköp på Birka Paradise





Även om det var full fart ombord på båten och alla fem barn lekte intensivt så hann Lena och jag ta en halvtimme i Taxfreebutiken där vi köpte lite vin och lite godis.
Dryckerna som inhandlades blev följande:
Larsen Cognac VS 40% PET, 50 cl, 165 kr.
Lite cognac är alltid bra att ha hemma och flaskan är redan öppnad. Det behövdes lite i en sås....
Gran Malbec Flechas De Los Andes, 190 kr.
Malbec från Argentina har vi alltid uppskattat de (visserligen få) gånger vi druckit det.
Luigi Bosca Finca Los Nobles Cabernet Bouchet 1999, 250 kr.
Varför inte fortsätta i Argentina?
Le Serre Nuove Dell Ornellaia Bolgheri 2009, 319 kr.
När jag väl hemkommen tittade i en vintidning så jag att det här var årets beställningsvin. Samma producent har i Le Volte även gjort årets röda vin. Allt enligt en stor skara svenska vinjournalister.
Veille France Champagne, 273 kr.
Champagnen vi drack på nyårsafton och blev så förtjusta i fanns ombord! Yes!
Pommery Dry Elixir Sec, 269 kr.
Pommery gillar vi!
Pommery Grand Cru Brut 2004, 410 kr.
Årgångschampagne är alltid uppskattat!
Mansard Brut Champagne, 195 kr.
Ännu en champagne.

söndag 13 januari 2013

Istället för blommor i vaserna/jardiniererna


 Blomdekorationer i silkes papper har vi redan visat på bloggen. men visst liknar det snarare svandun då det går i vitt - jag har klippt dessa litet längre in och litet spretigare för att få till fluffet, men annars är de lika...
Efter julens allt i rött, rött och åter rött - kändes det fräscht att byta ut det röda mot vitt, tyckte jag.
 En- och granris byttes ut mot vita ljus.
 Blir faktiskt riktigt vackert...
 
Under tiden passar Sigrid på att dansa i sin prinsessklänningen.
..medan Arvid testar sina nya skidor.

lördag 12 januari 2013

Birka Paradise med familjen F-J


  Egentligen hade vi tänkt ta det litet lugnt med båtresor för ett tag framöver - Arvid har börjat tycka att det är trist med "bollhavet" och emellanåt har det varit litet si och så med andra aktiviteter ombord. Så ringde våra vänner fam. F-J och berättade att de hade bokat biljetter och undrade om vi inte ville haka på?
 Vi blev så glada att vi svarade ja på stående fot och bokade in en resa på samma resrutt. Något samtliga familjemedlemmar är ypperligt glada över.
Man kan inte komma ifrån att det underlättar om det finns barn med i konceptet. I detta fall rör det sig om bland annat Arvids äldsta kompis - de träffades väl forsta gången vid någon/några månaders ålder (åldern skiljer sig åt med 28 dagar)...
 Vid Bistron fick vi dela upp oss familjevis, vi trodde att det skulle gå lätt och smidigt att få bord, men så var inte fallet och 9 personer varav 5 barn var inget att bara glida in med helt oplanerat. Mycket var bra på denna båt, men kösystemen in i restaurangerna fick vi aldrig någon kläm på.
Men trevligt hade vi - både stora och små.


 Dagen därpå fanns det utrymme för barnen att rita och göra halsband. Mycket uppskattat.

...Även om Arvid och unge herr D. F-J fastnade vid drinkbordet ...
 
Om Sigrid var väldigt fördjupad i  att skapa halsband och armband, var de unga herrarna annars mer roade av schack och kortspel.
 
Familjen F-J såg nästan litet skrämda ut då Anders började prata morgondagens lunch redan vid incheckningen. Kunde vi inte avverka middag och frukost först?
 
Men matintaget är väldigt väsentligt för Postgårdsromantikerna, i synnerhet för familjens äldste manlige deltagare.
Han kunde dock slappna av, vi delade på oss familjevis så kunde ena familjen kunde inta en litet lättare måltid, medan den andra kunde fördjupa sig på om hamburgaren storlek dubbel (300 g) smakade likadant som föregående kvälls enkla (150g). Eller bryta trenden och testa något helt annat, såsom båtens fiskgryta, en riktig höjdare.

Jodå, visst köpte vi in en hel del viner och champagner, mer om detta i ett senare inlägg.