söndag 6 januari 2013

Sju sorters sillar, inlagd- , italiensk-, persilje & dill-, saffrans-, citron&gräslöks- och rabarber&vaniljsill

Vi har så sakterliga genom åren dragit ner på kötträtterna på julbordet, till förmån för sill- och laxrätter. Nu önskar jag att jag kunde säga att det är med tanke på miljön. Anledningen i detta fall är enklare än så - korvarna, syltorna och revbensspjällen går inte åt. Det gör däremot sill- och laxrätterna...
Detta år gjorde vi tre nya recept: persilje- och dillsill, citron- och gräslökssill samt rabarber- och vaniljsill. De gamla trotjänarna var saffranssill, italiensksill och inlagd sill. Den sjunde glasburken på brickan innehåller färdigköpt skärgårdssill - Arvids absoluta favorit. Jag tror att det är hyfsat ovanligt att 4-5-6-åringar äter sill överhuvudtaget. Men det gör alltså Arvid, då det rör sig om skärgårdssill, ganska mycket till och med.
Första sillen ut hittade vi på en blogg som bara handlar om sillar. Hit bör den sillintresserade absolut ta  sig för att botanisera vidare bland enormt många sillrecept och väldigt bra bilder...Citron- och gräslökssill korades enhälligt till julbordets absoluta favorit. Enormt frisk och fräsch. Vi tog receptet rakt av.

Citron och gräslökssill

1 burk 5-minuterssill (420 gr)
2 dl gräddfil
1 dl gräslök, finklippt
1 msk majonnäs
Skal av 2 citroner
1 tsk senap
1 tsk honung
svartpeppar efter smak

Skär sillen i centimetertjocka bitar. Blanda gräddfil, gräslök, majonnäs, senap, honung och sill. Cesta skalen av två citroner och rör ner. Låt dra före servering, gärna någon dag.

Grunden till nästföljande två recept hittade vi på samma blogg, men här annekterade vi recepten och satte litet personlig knorr på.

Rabarber- och vaniljsill

1 burk 5-minuterssill (420 gr)
Lag3 dm rabarber (vi hade i frysen från i somras, färdigskurna i 1,5 cm långa bitar)
1 dl ättiksprit
2 dl vatten
3 dl socker
1 vaniljstång, både själva stången och fröna som man tar ur stången ska ligga med
10 nejlikor
½ tsk vitpeppar
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Låt småputtra i några minuter. Låt lagen svalna. Skär inläggningssillen i centimeterbreda skivor. Lägg i sill i en burk och slå över den kalla lagen. Låt dra före servering, gärna någon dag.

Persilje- och dillsill


1 burk femminuterssill
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
saften från 1 citron
1 vitlöksklyfta, riven
svartpeppar
Skär sillen i centimetertjocka bitar. Blanda övriga ingredienser och sillen. Låt dra före servering, gärna någon dag.

Så kommer turen till de gamla trotjänarna, att de är med är just för att vi har tyckt att de har varit speciellt goda vid tidigare sillbord.

Italiensk sill

  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 8 marinerade soltorkade tomater (hackade)
  • 1 kruka färsk basilika finskuret,
  • 1 vitlök skalad och finfördelad,
  • 1/2 dl riven parmesanost,
  • 2 dl crème fraiche,
  • 1 äggula,
  • 0,5 dl rapsolja,
  • svartpeppar.

Vispa upp den rumsvarma äggulan och låt den likaledes rumsvarma oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska. Balanda samman alla ingredienser försiktigt.

Saffranssill


  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g,
  • 2 dl creme fraiche,
  • 1 msk ättikslag (från sillen)
  • 1 msk socker
  • 0.5 st äpple, finhackat
  • 1 paket saffran
  • 1 krm cayennepeppar.

Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda alla ingredienser till såsen och vänd ner sillbitarna. Låt allt stå kallt ett par timmar och dra.

Inlagd sill


  • 1 fpk 5-minuterssill 450 g
  • 1 rödlök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad

Låt sillen rinna av och spara lagen. Skala och skär lök i skivor. Skala Krossa pepparkornen grovt. Varva sillen med sin lag i en glasburk med lök, peppar och lagerblad. Låt stå i kyl minst ett dygn.

2 kommentarer:

  1. Mycket sill, ser gott ut:)
    Ha det fint!

    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha. Jo det var väldigt gott också och som sagt Citron- coh gräslökssillen kommer vi att göra många gånger...//Lena

    SvaraRadera