lördag 5 januari 2013

Tre olika laxpatéer: vaniljlaxpaté, dillaxpaté och chililaxpaté samt gravad lax

Vi har dragit ner på köttdelen på julbordet såsom alla korvar, patéer (av kött) och revbensspjäll. Anledningen är helt enkelt att väldigt lite går åt, de går mest mellan kyl och ugn och sedan får vi slänga dem för att de har blivit för torra. Lutfisken äter vi aldrig på julafton, av samma anledning. Den spar vi till senare dag. Kötträtterna köper vi inte ens in, numera. Istället gör vi desto fler lax- och sillrätter....
Detta år gjorde vi tre olika laxpatéer, med vaniljsmak, med dillsmak och med chilismak. Ska jag vara ärlig var det ändå dillen som vann kampen, stort. Vaniljlaxpatén var måhända mer annorlunda än god.

Chililaxpaté

  • 800 g lax (vi köpte en hel lax på 1.2 kg, som jag benade ur och skar loss skinnet på, men det är ju en smaksak)
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 3 ägg
  • 5 dl grädde
Kör samman alla ingredienser i en matberedare. Häll smeten i en smorda avlång formar. Grädda i vattenbad 175 grader Celsius i ca 1 timme. Låt stå i ca 30 minuter innan de stjälps upp. Serveras varm eller kall.

Dilllaxpaté

  • 800 g lax
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 dl finklippt dill
  • 3 ägg
  • 5 dl grädde
Kör samman alla ingredienser i en matberedare. Häll smeten i en smorda avlång formar. Grädda i vattenbad 175 grader Celsius i ca 1 timme. Låt stå i ca 30 minuter innan de stjälps upp. Serveras varm eller kall.
 
Vaniljlaxpaté

  • 400 g lax
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 vaniljstång - skär ut fröna
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grädde
Kör samman alla ingredienser i en matberedare. Häll smeten i en smorda avlång formar. Grädda i vattenbad 175 grader Celsius i ca 40 minuter. Låt stå i ca 30 minuter innan de stjälps upp. Serveras varm eller kall.


Den gravade laxpatén blev sällsynt lyckad. Jag hade den bara i gravningen 2 dygn , 1 dygn per sida innan jag vände den - då blev den perfekt i konsistens...
Gravad lax
  • drygt 1,5 kg hel lax som rensas på ben innan gravningen tar vid.
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 4 msk salt
  • 4 msk socker
  • rikligt med dill.
Kryddorna och dillen blandas samman och "skrubbas in" i fisken. Lägg köttsida mot köttsida med all ev resterande salt/socker/dill blandning emellan. Lägg dem i dubbla plastpåsar (2a påsen av säkerhetsskäl). Förslut påsarna och lägg på tallrik i kylskåp. Vänd påsen 1 gång under 2 dygn. Häll sedan bort laken, annars blir laxen för salt. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

1 kommentar:

  1. Men det absolut vassaste receptet var ett sillrecept med dill och lime. Helt oemotståndlig ni måste skriva om det. Som vanligt var det dock massor att välja mellan kram moster E och herr C

    SvaraRadera