Negroamaro är en rödvinsdruva som odlas i Apulien i södra Italien. Namnet betyder "den svarta bittra" och ger väl en fingervisning om hur viner gjorda på druvan kan tänkas smaka.
Det finns även en teori om en koppling till Grekland och att "amaro" skulle kunna härledas till "mavro", vilket är det grekiska ordet för svart. Negroamaro skulle då betyda "den svarta svarta" och det låter i sig lite konstigt! DNA-analyser visar heller inga kopplingar till grekiska druvsorter.
Nej, vi håller oss till att negroamaro betyder "den svarta bittra"!
Viner på druvan får ofta djup färg och en nästan söt och len framtoning. "Den svarta bittra" kanske bättre beskriver druvans än vinets egenskaper?
I Australien, där man i största allmänhet är nyfiken värmetåliga druvsorter, görs lite försök med negroamaro.
onsdag 26 augusti 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar