torsdag 10 oktober 2019

Veckans druva: Dolcetto

Dolcetto är en rödvinsdruva med ett ursprung i italienska Piemonte. Namnet i sig betyder "den lilla söta". Om vinerna är söta? Nej, men druvsortens naturligt låga syranivå gör att vinerna upplevs som mer söta än vad de egentligen är.
Dolcetto omnämns i skrift redan 1593 i Piemonte.
Rykten har gjort gällande att dolcetto är identisk med zinfandel. DNA-analyser har visat att så inte är fallet.
Dolcetto lämpar sig för de områden i Piemonte där barbera och nebbiolo inte hinner mogna - dolcetto mognar således tidigt.
På det stora hela förlorar dock dolcetto mark till förmån för barbera.
Dolcetto förekommer på egen hand i många viner men kan även blandas med exempelvis just barbera.
Viner gjorda på dolcetto har ofta en djup färg. Vinerna är fruktiga och mjuka och kan ibland lida lite av att syran är för klen. Särskilt påtagligt blir det i de mer sträva vinerna. När vinerna är som bäst har de ofta inslag av mandel och lakrits.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar