torsdag 31 december 2020

Gott Nytt År!

 

Gott Nytt År önskar Anders, Lena, Arvid och Sigrid!

onsdag 30 december 2020

Druvan och vinet 8: Chardonnay; Joseph Drouhin Meursault 2018

Chardonnay
Är chardonnay världens mest kända vitvinsdruva? Den känns i alla fall som en mycket god kandidat. År 1583 skrivs det om en druva kallad beaunois, från Beaune, vilket man tror kan vara chardonnay. 1685 skrivs det om chardonnet. Båda dessa skrifter är från Bourgogne, den franska vinregion som ståtar med i mångas tycken världens bästa chardonnayviner. Detsamma kan sägas om områdets viner gjorda på pinot noir.
Chardonnay har uppstått genom en korsning av pinot noir och gouais blanc. Detta gör chardonnay till ett syskon till gamay och aligoté. Etersom att alla pinot-druvor är kloner av varandra kan man första varför pinot blanc kan förväxlas med chardonnay.
Chardonnay har egentligen inte så mycket av egen personlighet. Det är ofta malolaktisk jäsning, ekfatslagring och annat vid vinmakandet som sätter karaktären.
I franska Chablis får vinerna en tydlig syra och är friska nästan i stil med sauvignon blanc. I Australien var stilen tidigare smöriga vaniljtonade viner som nästan osade av ek - den stilen har man nu tonat ner.
Bäst blir vinerna i mitt tycke i franska Bourgogne. Det finns syra och det finns den där magiska ekfatstonen och smörigheten - allt i väl avvägd balans där ingen komponent sticker ut.
Chardonnay odlas i, ja, vad säger man? I stort sett överallt,. Inte riktigt sant - men nästan!

Joseph Drouhin Meursault 2018, Bourgogne, Frankrike, 500 kr

Vit bourgogne när den är som bäst! Frisk citrustonad syra, smör, vanilj, hasselnötter, aprikos och vanilj. Jag tänker mig alltid att jag vill ha vit bourgogne till inte för smakrika kycklingrätter. Mycket gott!
    

 

tisdag 29 december 2020

Druvan och vinet 7: Prokupac; Prokupac Epigenia 2015

Prokupac
Prokupac är en rödvinsdruva med ett förmodat ursprung i Serbien. Det är idag den dominerade rödvinsdruvan i Serbien och kan så ha varit ändå sedan medeltiden.
Den morfologiska mångfalden, dvs hur vinrankorna ser ut, är stor och det tyder på att druvsorten har hunnit utvecklas åt många olika håll samtidigt - för att detta ska hinna ske krävs att den haft gott om tid på sig.
Viner på druvan har ofta en djup rubinröd färg, hög alkoholhalt och en tydlig lite örtig rödbärighet.
Går vi utanför Serbien hittar vi odlingar Bulgarien och Ryssland.

Prokupac Epigenia 2015, Serbien, nr 79898, 189 kr


Friskt och  fruktigt vin med inslag av peppar, choklad, vanilj, blåbär  och hallon. Varför inte till hemmagjorda köttbullar och lingon? Gott och okonstlat!
 

måndag 28 december 2020

Druvan och vinet 6: Albariño; 1583 Albariño de Fefiñanes 2019

Albariño

Den här vitvinsdruvan har sitt ursprung på den iberiska halvön. Närmare bestämt i nordöstra Portugal och i Galicien i nordvästra Spanien. I Portugal förekommer den i mer olika morfologisk tappning - något som i sig tyder på att den funnits där länge. Den har helt enkelt haft tid på sig att utvecklas åt lite olika håll.
I Portugal heter druvsorten alvarinho och i Spanien albariño. Det finns några synonymer till men de här två namnen är de som är absolut vanligast.
Viner på druvan är allt som oftast fruktiga och blommiga. Inslag av  apelsin, grapefrukt, persika, bergamott och äpplen är vanliga. Vinerna är fylliga och har en tydlig och frisk syra. 
Personligen så föredrar jag de spanska vinerna före de portugisiska - tycker att de har mer bredd och smakrikedom. Ska kanske tillägga att jag egentligen borde prova fler viner från Portugal innan jag helt låser mig vid min uppfattning.
Går vi utanför den iberiska halvön hittar vi odlingar med druvan i Kalifornien, Oregon, Washington, Uruguay, Australien och Nya Zeeland.

1583 Albariño de Fefiñanes 2019, Galicien, Spanien, nr 90103, 210 kr

Fruktig, frisk och blommig - ja, det är så jag vill ha min albariño. Detta vin är ett bra exempel på hur det gärna får smaka. I doft och smak hittar vi inslag av blommor, päron, melon, citrus och ananas. Riktigt gott till fisksoppa.

 

söndag 27 december 2020

Druvan och vinet 5: Tannat; La Tyre 2010

Tannat
Första gången som rödvinsdruvan tannat nämns i skrift är 1783 i Madiran i sydvästra Frankrike. Det är förmodligen här druvsorten har sitt ursprung och det är även här som detn än i dag är den dominerande druvsorten.
Att viner på tannat har gott om tanniner känns inte helt osökt - det kan till och med vara så att namnet är ett resultat av förekomsten av dessa tanniner.
Viner på tannat har djup färg, tydlig syra, gott om tanniner och de är kraftfulla och lagringsdugliga. Dock är strävheten mindre idag än tidigare. Metoden med att låta små syrebubblor passera vinet i syfte att minska just strävheten uppfanns just i Madiran. Denna metod ger då viner som är mindre sträva och redo att dricka tidigare.
I Urugay hittar vi tannats andra hemvist. Här blir vinerna på grund av klimatet mer avrundade än vinerna från Madiran.
I övrigt hittar man lite odlingar här och där i världen - Sicilien, Kalifornien, Kanada, Australien, Argentina, Peru, Brasilien, Sydafrika, Schweiz och Japan är några exempel.

Château Montus La Tyre 2010, Madiran, Frankrike, nr 71156, 871 kr

Här har vi ett kraftfullt vin gjort på 100 % tannat. Strävheten är tydlig men en fruktig inramning gör att vinet ändå känns avrundat. I doft och smak hittar vi inslag av björnbär, choklad, vanilj, örter och plommon. Lång, härlig eftersmak. Mycket gott. Oxfilé och potatisgratäng var utmärkt till!

 

lördag 26 december 2020

Veckans vintips: Brunelli Amarone della Valpolicella Classico 2016

 

Brunelli Amarone della Valpolicella Classico 2016, Venetien, Italien, nr 70259, 463 kr

Trevlig amarone med inslag av körsbär, röda vinbär och björnbär. Kanske inte så mycket russin som man väntar sig av en amarone? Fast det är nästan något som gynnar helhetsbilden av detta  vin. Gott!

fredag 25 december 2020

Druvan och vinet 4: Garnacha; La Bruja de Rozas Comando G 2017

Garnacha 

Garnacha är en rödvinsdruva...fast egentligen har ju olika mutationer gjort att den uppträder i olika färger och olika skepnader. Garnacha blanca är en vitvinsdruva och garnacha roja hamna någonstans mellan vitvins- och rödvinsdruva. Här håller vi oss idag till rödvinsdruvan garnacha - mer precist kallad garnacha tinta.. Fast garnacha och garnacha - denna druvsort har många synonymer; grenache (Frankrike), aragones (kring Madrid), cannonau (Sardinien) och alicante (Spanien) - för att ta några exempel i mängden.

Spanien är förmodligen garnachas födelseplats. Som alternativ framförs nu också italienska Sardinien. Det som talar för Spanien är att garnacha finns i alla tre färgvarianter i Spanien - så är inte fallet på Sardinien. Rent allmämnt finns fler olika kloner i Spanien vilket i sig talar för att druvsorten funnits där länge. Lång tid innebär att flera olika kloner har hunnit utvecklas på spontan väg. Med Spanien som förmodat ursprungsland så känns det inte helt tokigt att ha garnacha som rubrik och inte grenache.

Garnacha är en av världens mest planterade druvsorter - mycket beroende på att den klarar varmt klimat. I Frankrike hittar man garnacha, då kallad grenache, som den vanligaste av många tillåtna druvsorter i Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. men den finns lite varstans längs franska medelhavskusten - som exempelvis i Tavel där den dyker upp i roséviner. I Italien hittar man den på framför allt Sardinien. I Spanien odlas den lite varstans och är den tredje mest odlade rödvinsdruvan efter tempranillo och bobal. Övriga länder och områden där odlingar med garnacha hittas är exempelvis Kroatien, Turkiet, Cypern, Malta, Marocko, Algeriet, Israel, Kalifornien, Argentina, Australien och Peru.

Viner på garnacha har ofta hög alkoholhalt, ganska röd färg, kryddighet, örtighet och rödbärighet.

La Bruja de Rozas Comando G 2017, Madrid, Spanien, nr 92880, 199 kr

Ett väldigt personligt vin som under kvällen bara blir godare och godare ju mer man bekantar sig med stilen. I doft och smak hittar vi inslag av körsbär, hallon, peppar, choklad och vanilj. Mycket personligt men framför allt väldigt gott!


torsdag 24 december 2020

onsdag 23 december 2020

Nedräkning inför jul: Chokladprovning med vänner via skype

Några kollegor på andra avdelningar hade haft chokladprovningar med jobbet!
Våran avdelning hade redan beslutat om annat.
Men jag fick kontaktuppgifter av en kollega!
Och kontaktade chokladierern om det var möjligt med privat provning. Jodå.
Då vore det ju kul att ha det på kvällen och litet nära inpå julen.
Igår var dessutom min sista arbetsdag detta år....
Jag kollade snabbt med våra vänner P. och J. J. samt syrran och hennes C.
Svaren lät inte vänta på sig!
Kul idé! Vi kör!
Chokladierern sände oss alla varsitt paket med olika choklader.
Sedan kom en inbjudan via zoom.
Först höll han en rolig (och allvarlig ändå) föreläsning om choklad.
3 olika sorters choklad fanns det!
Det finns tre olika kakaobönssorter. Criollo är den finaste sorten. Den står endast för 5 procent av världsproduktionen. Forastero är den vanligaste kakaobönan och hittas i billig choklad eftersom mycket socker måste tillsättas för att dölja den bittra smaken. Trinitario är en korsning av Criollo och Forastero.
Han pratade så varmt om 
"PORCELANA 70%, 50G, AMEDEI
Porcelana från Amedei är en prisvinnande plantagechoklad som har en samlad smak av kryddor, exotisk frukt och romrussin."
Jag har nu köpt ett exemplar....
Det var ett extremt trevligt sätt att umgås...
Arvid hjälpte till innan med tekniken...

tisdag 22 december 2020

Nedräkning inför jul: uppesittarkväll med julrim och tips för juligare doft

Detta brukar vi spara till kvällen 23/12.
Detta år tänkte vi, varför inte tidigare?
Bra drag.
Vi tyckte båda att det kändes mer lustfyllt när det inte blev så stressigt.
Vi hade tänkt ta hälften denna kväll och hälften sista kvällen.
Men då vi väl hade börjat så...
Ett och annat nödrim blev det, men det hör väl till....
Juligare doft missade jag att ta en bild på men.
Då köksgolvet är skurat och klart brukar vi hälla ut litet kanel och kardemumma på golvet... ger en fantastiskt julig doft i hela huset!!!

måndag 21 december 2020

Nedräkning inför jul: Julgodis och gravad lax

Så var det dags för årets julgodis.
Hallontryffel, mandelmassekulor och bounty stod på agendan!

Bounty

ca 50 st
Fyllning
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
300 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

Chokladglaserade marsipankulor

500 g mandelmassa,
1 pkt russin,
2 dl skållad mandel.
Skär ut lagom stora bitar av mandelmassan (ungefär i storleksordningen som halva tummen). 
Rulla till en boll och kläm in 2 russin och en mandel i varje boll. Glacera med choklad över halva bollen. Låt stelna.
Här tas sista steget för hallontryfflarna....

Hallontryffel

150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar 
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna.
Gott!

Gravad lax

En laxsida
1/2 dl socker
1/2 dl salt
dill
Lägg laxen i två plastpåsar.
Förvara i kylen under 2 dagar före den ska serveras
Vänd på den mellan varven

söndag 20 december 2020

Nedräkning inför jul: Servettbrytning Tomteskon

Julens sista servettbrytning före julafton

Tomteskon

Vik ihop dessa sidor "mage mot mage"
Vik upp den bakre flärpen inåt uppåt mellan servettsidorna.