Viura
Viura, eller macabeo som den ofta kallas, är en vitvinsdruva med som med stor sannolikhet har sitt ursprung Vilafranca del Penedès i Katalonien i nordöstra Spanien. I detta område omnämns den i skrift första gången under tidigt 1600-tal - då under namnet macabeo. En tid därefter hade druvsorten hittat till Roussillon i södra Frankrike - närmare bestämt under tidigt 1800-tal då den första gången finns beskriven i skrift i detta område.
Viura, eller då macabeo om man så vill, är den mest odlade vitvinsdruvan i norra Spanien. Framför allt hittar vi odlingar i Rioja, Katalonien, Aragón, Valencia, Extremadura och Castilla-La Mancha.
Druvsorten ingår i cava vilket kan förklara varför den odlas mycket i Katalonien.
Till och från får inte viura den respekt den ändå förtjänar. Men i viner som Viña Tondonia Blanco från Rioja är den mer respekterad. Dessa viner säljer slut på några minuter när de till och från dyker upp i Systembolagets sortiment.
Viner på druvan har ofta en lätt blommighet och aromaticitet. Syran anses kunna vara något låg - även om jag tycker att de bra exemplen från Rioja absolut har en tydlig citrustonad syra. Pratar vi Rioja pratar vi även lagring på ekfat vilket ger smöriga vaniljtoner. Detta tillsammans med fräscha citrustoner gör att åtminstone jag är väldigt svag för vita viner från Rioja. Ofta hittar vi i dessa även en oxiderad karaktär som hos röda äpplen på väg mot det bruna stadiet. Nästan lite som sherry. Mycket gott!
Sierra Cantabria Organza 2016, Rioja, Spanien, nr 79818, 209 kr
Här får druvsorten viura sällskap av lite malvasia och garnacha blanca - viura bidrar dock med 55 %.
Här finns en tydlig syra och inslag av smör, vanilj och lite nötter. Även en oxiderad ton letar sig in. Jodå, ett riktigt gott vin! Vi drack det dock till smörgåstårta och det kanske inte var den bästa kombinationen - det blev bättre som pratvin i slutet av middagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar