tisdag 26 januari 2021

Druvan och vinet 11: Shiraz; Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2018

Shiraz

Shiraz, eller syrah, är en rödvinsdruva som då framför allt uppträder under två snarlika namn - syrah och shiraz. Den omnämns i skrift i Rhônedalen år 1781 under namnet "sira". Det är även i Rhônedalen druvan tros ha sitt ursprung.

År 1998 visade man med hjälp av DNA-teknik att syrah uppstått genom en naturlig korsning av druvsorterna mondeuse blanche och dureza. Det kan även vara så att ett visst släktskap med pinot noir finns. Mondeuse blanche är eventuellt förälder till viognier - även det en druvsort man förknippar med Rhônedalen.

Shiraz är ju, förutom att vara namnet på denna druvsort, även en stad i Iran. Ur detta har teorin om persiskt ursprung uppstått. Men det är inte mer än en udda teori.

Viner gjorda på syrah/shiraz har ofta inslag av läder, lakrits, svartpeppar och bränt gummi. Det sistnämnda uppstår då mognaden inte helt har uppnåtts. Vidare är inslag av choklad och vanilj vanlig - kanske mest tydligt i vinerna från nya världen?

Odlingar med druvan hittas i redan nämnda Rhônedalen. Här används namnet syrah. Shiraz förknippas mest med Australien. Utöver dessa båda områden hittas odlingar i övriga södra Frankrike, USA, Ungern, Rumänien, Nya Zeeland, Spanien, Mexiko, Chile, Peru, Bolivia, Uruguay och Sydafrika. En internationell och global druvsort, minst sagt!

Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2018, Adelaide, Australien, nr 92863, 499 kr

Jag tror mig känna igen Penfoldsstilen någorlunda. Inte så att jag alltid gissar rätt i en blindprovning - även om det har hänt att jag har kunnat hävda "Det här måste vara ett Penfoldsvin!" Nåja, det hör inte till vanligheterna.

I detta alldeles utmärkta exempel på ett mycket gott vin från Penfolds hittar vi inslag av björnbär, choklad, och vanilj i samspråk med toner av lakrits och örter i allmänhet. Mycket gott! Kändes ganska snällt i sin framtoningen jämfört med det vin från Ribera del Duero som vi provade samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar