tisdag 9 mars 2021

Druvan och vinet 15; Sauvignon blanc; Sancerre Domaine de la Villaudière 2019

Sauvignon blanc
 Sauvignon blanc är en vitvinsdruva med ett franskt ursprung. Visst odlas den i Bordeaux och visst nämns den i skrift i detta område så tidigt som mellan 1710 och 1720. Men redan år 1534 får den ett skriftligt omnämnande i Loire. Och det är i Loire druvan tros ha sitt ursprung.
Savagnin är den ena föräldern till sauvignon blanc - den andra är okänd. Detta gör sauvignon blanc till halvsyskon till bland annat grüner veltliner, verdelho och silvaner.
Sauvignon blanc kan vara ett syskon till chenin blanc - även det en druvsort som förknippas med Loiredalen.
Vidare är sauvignon blanc och cabernet franc föräldrar till cabernet sauvignon. Så det känns som att det finns många kända druvsorter i nära anknytning till sauvignon blanc.
Sauvignon blanc är den tredje mest planterade druvsorten i Frankrike - detta efter ugni balnc och chardonnay. I Frankrike hittar man odlingar med sauvignon blanc i bland annat Languedoc-Roussilon, Loire, Bordeaux. Går vi utanför Frankrike hittar vi odlingar i Italien, Spanien, Portugal, Tyskland, Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovenien, Kroatien, Rumänien, Ryssland, Israel, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Det kanske hade varit smidigare att skiva att odlingar finns i stora delar av vinvärlden?
Viner gjorda på sauvignon blanc har ofta inslag av nässlor, krusbär, gräs, citrus och äpplen. Syran är frisk och framträdande och de kan med fördel intas som pratviner men fungerar bra även till mat.
Det är ämnen kallade metoxypyraziner som ger sauvignon något av sin typiska karaktär. Men självklart påverkar även mognadsgrad, odlingsläge och klimat resultatet också.

 Sancerre Domaine de la Villaudière 2019, Loire, Frankrike, nr 5338, 179 kr
En gott och representativt exempel på vad sauvignon blanc kan prestera i Sancerre i Loiredalen. Här hittar vi typiska - och uppskattade - inslag av nässlor, krusbär, äpplen och citron. Friskt och gott! Gärna utomhus en sådan där vårkväll när solen värmer och livet bara känns lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar