måndag 29 mars 2021

Druvan och vinet 16: Nebbiolo; Enzo Bartoli Barolo 2015

Nebbiolo
Neebiolo är en rödvinsdruva med ett ursprung i italienska Piemonte. Den omnämns i skrift redan år 1266 och då som nibiol i ett dokument i Archivio di Stato di Torino. Druvsorten omnämns under kommande år därefter i flera olika skrifter i Piemonte - något som understryker druvsortens ursprung och långa historia.
Nebbia är italienska för dimma och det har föreslagits att det är dimman i det vackra landskapet som givit inspiration. Men druvnamn uppstår sällan ur omgivningar utan snarare från druvornas egna egenskaper - då är den dimlikande hinna som täcker de mogna nebbiolodruvorna ett sannolikare ursprung om man vill knyta nebbia till nebbiolo.
Nebbiolo odlas framför allt i Piemonte men utgör där endast 8 % av Piemontes vinodlingsareal.  Går vi utanför Piemonte hittar vi odlingar i Lombardiet men även på Sardinien. I norra Lombardiet går druvsorten ofta under namnet chiavennasca.
Går vi utanför Italien kan man hitta lite odlingar av nebbiolo på olika håll i världen som exempelvis i Schweiz, Österrike, USA, Kanada, Mexiko, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. Men nebbiolo förblir väldigt mycket en druvsort om förknippas med Piemonte - och då särskilt med Barolo och Barbaresco.
Viner på nebbiolo har en ljus röd färg och är sträva med en tydlig syra. Den röda färgen kan få den som ska till att dricka vinet att tro att vinet är snällare än det är - strävheten och syran kan komma som en överraskning. Jag blir alltid glad när jag tror mig ha hittat nebbiolo i en blindprovning. Röd färg, strävhet och syra tillsammans med inslag av rosor, nypon och viol får mig att ganska snabbt slänga fram min gissning.
Enzo Bartoli Barolo 2015, Piemonte, Italien, nr 72399, 199 kr
Detta vin uppvisar många av de inslag som vi förknippar med nebbiolo - körsbär, nypon och kanel. Men här hittar vi också choklad och jordgubbar. Ett mycket gott matvin och då gärna med en kraftigare köttbit på tallriken.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar