måndag 23 maj 2022

Druvan och vinet 44: Rondo; Skepparps Vingård Grand Prix 15 C Rött 2020

 Rondo
Rondo är egentligen en hybrid. Det innebär att den har inslag av något som inte ingår i druvsläktet vitis vinifera. Året var 1964 då Helmut Becker vid Geisenheims forskningscenter i Rheingau i Tyskland korsade de båda druvsorterna zarya severa och sankt laurent med varandra. Och det är då zarya severa som via sin ena förälder har inslag av gener utanför vitis vinifera - vitis amurensis för att precisera närmare.
1999 blev rondo en officiell druvsort i Tyskland och numera registreras rondoviner faktiskt som viniferaviner för att vinerna blir som just viner gjorda på druvsorter inom släktet vitis vinifera. Så kan det gå.
I Sverige är rondo en av de druvsorter som fungerat bäst när det gäller röda viner. De lätta och rödbäriga vinerna fungerar bra med ek i lagom dos, har det visat sig.
Skepparps vingård Grand Prix +15 C Rött 2020, Österlen, Sverige, 500 ml, 149 kr
Lätt och saftigt vin gjort på druvsorterna rondo och cabernet cortis. I doft och smak hittar vi inslag av röda bär, hallon, lingon och örter. Avsevärt mycket bättre än ett motsvarande svenskt vin för tio år sedan. Men fortfarande väljer jag nog en pinot noir från Nya Zeeland om jag är sugen på ett lättare vin i samma prisklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar