lördag 9 februari 2013

Servettbrytning familjen Layers del 6b, Två kvadrater över varandra

Eftersom jag har lagt in servettbrytningar varje fredag till i mitten av maj kan det ibland uppstå problem. Denna servettbrytning är klockren i den sekvens av servettbrytningar som återfinns här varje fredag - lager på lager. Fyrkanter och trianglar så att det står härliga till dessutom.  
Anders trodde dessutom att jag använde två servetter, så den ser nog svårare ut än vad den är. För den är verkligen enkel att bryta. 

Två kvadrater över varandra 

Vik ut servetten.
Vik in alla hörn mot mitten.
Vänd på servetten.
Vik in alla hörn mot mitten.
Vänd på servetten.
Vik in kanterna bakom servetten.
Låt inte det lösa hörnet följa med i vikningen bakåt, utan låt det sticka ut under servetten..
Dukningen blev komplett med duk, ljus och blommor i chockrosa.

fredag 8 februari 2013

Servettbrytning: Ett Hjärta

 Antalet servettbrytningar i form av hjärtan tycks ointagligt. Nytt år, ny brytning. Tidigare år återfinns under motsvarande fredag en hel del liknande...

Hjärtat anno 2013

Vik 4 veck på servetten och vänt på den.
Vik upp den nedre vänstra kanten upp mot mitten.
Gör likadant med den högra.
Vänd på servetten.

torsdag 7 februari 2013

God pesto

Den här peston är inte blyg i sin framtoning utan mer farligt god!
Chilipesto
1 dl pinjekärnor
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad chilifrukt
1 dl solrosolja
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
Rosta pinjekärnorna i en stekpanna (utan fett) tills de fått lite färg. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, solrosolja, tomatpuré och salt. Smaka av och salta eventuellt lite till. Servera!

onsdag 6 februari 2013

Veckans druva: Kadarka

Kadarka är en ungersk rödvinsdruva med lite osäkert ursprung. Men förmodligen kom den till Ungern via Bulgarien.
Odlingen av kadarka i Ungern har minskat under de senaste årtiondena och fortsätter sakta att minska än mer. Ändå uppskattas druvan för de viner den ger med mjuka tanniner, frisk syra och lite lätt kryddiga inslag. Dessutom med en elegans som gör att den till en viss del kan påminna lite om pinot noir.
Druvans färg är inte så kraftig och den är lämpad att använda till att framställa roséviner.
Kékfrankos (blaufränkisch) är den druva som ökat i popularitet på kadarkas bekostnad. Kékfrankos är helt enklet lättare att handskas med såväl på vinfältet som i vinkällaren.
Bland ungerska synonymer till kadarka kan törökszölö (turkisk druva) nämnas.

tisdag 5 februari 2013

El Puntido 2007

El Puntido 2007, Rioja, Spanien, ungefär 320 kr
Det här vinet måste vara en representant för det som kallas för det nya Rioja. Vaniljen är nedtonad och frukten och koncentrationen är istället uppskruvade ett par extra varv. Visst hittar vi jordgubbar, hallon och örter, men med en helt annan intensitet än i mer traditionell Rioja. Påtaglig är också den ljuvliga chokladtonen i den långa eftersmaken. Vinets enda egentliga fel var att det dracks till tacos, vilket det egentligen var alldeles för kraftigt för.

måndag 4 februari 2013

Mas La Plana 2006

Mas La Plana Cabernet Sauvignon 2006, Spanien, nr 90130, 369 kr
Första gångerna Lena och jag provade Mas La Plana var vi inte så imponerade. Varför var detta vin så omtalat? Idag är läget annorlunda. Mas La Plana är ett pålitligt vin i denna prisklass som inte gör en besviken. Visst har vi kunnat notera skillnader i årgångar, men på det stora hela vet man vad man får när man öppnar en flaska med denna etikett. Svarta vinbär (druvan heter ju cabernet sauvignon), vanilj, kaffe och mörk choklad i den fina eftersmaken. Det är fruktigt och tilltalande, men samtidigt har det en välgörande stramhet som håller övriga smaker på plats. En given favorit i vårt vinskåp!

söndag 3 februari 2013

Cupcake med Daim

 Det var Arvid som hittade receptet. Sigrid och jag hakade på. Jag tyckte att philadelphiaost/daim toppingen var huvudnumret - utan den litet syrliga toppingen hade det blivit för kvalmigt. Arvid och Sigrid tyckte precis tvärtom - själva "muffinsdelen" var jättegod men inte toppingen.
 Men mysigt hade vi. Arvid och Sigrid gjorde vartannat steg. Det enda jag bidrog med var att ställa in dem i ugnen. Och ta ut dem.

Cupcake med daim

12 st

Cupcakes

1 ägg
1 dl socker
50 g smör
1/2 dl grädde
1,25 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
56 g grovhackad daim.(1 pkt)

Topping

200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
56 g grovhackad daim(=1 pkt)

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker tills det blir poröst och med ljusgul färg. Smält smöret och häll ner grädden. Blanda samman alla ingredienser. Fyll muffinsformarna till hälften och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Blanda samman ingredienserna till toppingen och bred över.

lördag 2 februari 2013

Vimplar, flaggspel och skidåkning

 
 Jag har fått flaggspel och vimplar på hjärnan. Varför vet jag inte. Så en dag införskaffade jag tygbitar och snedslå på  6 meter i färgerna lila och gult.
 Storleken på just dessa vimplar var bas 14 centimeter och höjd 21 centimeter, men det kan man variera efter behov. Jag klippte till en mall i hårdpapp och ritade sedan. Så två raksömmar. Klipp bort den översta trekanten på tyget, en bit över där sidosömmarna går samman - det blir bara bulligt då du ska vända vimpelt ut och in.

Vände på tyger och väntade in tills jag hade tillräckligt många att sy på rad. Jag sicksackade ingenting - när flaggspelet är dammigt och trist tänkte jag inte tvätta det utan slänga.
 Egentligen hade jag tänkt spara dem till påskpynt. Men de åkte upp direkt istället. Anders tycker att det ser ut som om vi är i en kajuta. Arvid tycker att det ser ut som fest varje dag. Även Sigrid tyckte att de var fina.
Efter litet inomhusarbete kan det vara skönt med litet skidåkning. Båda barnen har blivit riktigt bra nu. Vi har inga riktiga stavar åt Sigrid (hon har mina gamla skidor) så vi har skruvat av klubborna på två krocketklubbor. Dessa har hon som stavar. Och det går ganska bra, även om vi har planer på att  införskaffa stavar vid tillfälle.
Ser ni flaggspelet över middagsbordet? Jag är jättenöjd.

fredag 1 februari 2013

Servettbrytning familjen Layers del 6, Trianglar del 2

 När vi ändå har snöat in på trianglar - här kommer en servettbrytning ytterligare. Om man ska ha mittenlinjen horisontellt eller vertikalt? Eller både och? En smaksak.

Trianglar

Vik servetten i tre lager.
Vik in sidohörnen som spetsar mot mitten.
Vänd på servetten.
Vik in de yttersta sidorna mot mitten.

torsdag 31 januari 2013

Middag hos familjen J

Våra goda vänner familjen J bjöd in till middag. De bor bara någon minut bort. Vi vuxna trivs väldigt bra ihop och så även barnen. Som ni kan ana efter att ha tittat på bilden ovan så kan de det där med matlagning också!
Vinprovning fanns med på schemat och även om Lenas och mina gissningar hamnade långt ut i tassemarken så var det en rolig och lärorik provning. Australisk shiraz, sydafrikansk pinotage och amerikansk petite sirah fanns i glasen. Visst gissade vi på pinotage och shiraz - men på fel viner!
Det mest oväntade inslaget var nog att spela ABBA-wii. Särskilt då balettvarianten som passade min lite lätt lönnfeta och stela kropp som hand i handske. Fast kul var det!
Sigrid och Lena fastnade också för spelet. Arvid var mer skeptisk.
Många skratt runt bordet och en riktigt lyckad kväll blev det! Arvid som hade varit uppe sedan fem på morgonen kastade in handduken strax före tio. Värdfamiljens soffa hade då förvandlats till sovplats för en riktigt trött sexåring. Tack familjen J för denna trevliga middag!

onsdag 30 januari 2013

Veckans druva: Aglianico

Aglianico har ett envist rykte om sig att vara en italiensk rödvinsdruva med grekiskt ursprung. Ja, italiensk och rödvinsdruva är inte bara rykten utan faktum. Däremot är det där med grekiskt ursprung högst osäkert. Namnet aglianico har snarare ett spanskt ursprung än ett grekiskt. DNA-analyser visar dessutom ingen släktskap mellan aglianico och dagens grekiska druvor.
Druvan mognar sent och är färdig att plocka först en bit in i november vissa år.
Den odlas mest i södra Italien. Särskilt då i Kampanien och i Basilicata.
Det mest kända område som druvan förknippas med är Taurasi i Kampanien. Där blir vinerna mörka, koncentrerade, syra- och tanninrika. Väl lämpade för lagring. (Tack och lov att druvaorna mognar sent. Annars hade tanninerna varit för skarpa.)
Mer om hur vinerna smakar? Ja, choklad och plommon. Ibland kallas de "Söderns barolo" och det ger väl också en bild av hur de smakar....

tisdag 29 januari 2013

Hemmagjorda hamburgare

Hamburgarna i sig är goda, men jag undrar om det inte är tomatröran till som lyfter rätten.
Åtminstone tyckte de vuxna medlemmarna av familjen det.
Hamburgare
1 kg nötfärs
1 liten riven gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk worcestershiresås
2 msk olivolja att steka i
Blanda färsen med lök, salt, peppar och worcestershiresås. Forma hamburgare i önskad storlek. Stek hamburgarna i olivolja.
Tomatröra
150 g soltorkade tomater
1 finhackad rödlök
4 msk finhackade svarta oliver
1 tsk torkad oregano
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Hacka tomaterna i mindre bitar efter att ha torkat av oljan någorlunda väl. Blanda dem med lök, oliver, oregano, olivolja, vinäger, honung, salt och svartpeppar.
Tillbehör
Hamburgerbröd och ugnsstekt potatis. Gärna cole slaw därtill. Dryck? Ja, ett amerikanskt rödvin, kanske?

måndag 28 januari 2013

God malbec från Argentina

Flechas de los Andes Gran Malbec 2009, Argentina, 190 kr på Birka Paradise
Argentinska viner på druvan malbec är i allmänhet väldigt trevliga! De är smakrika och ofta ganska koncentrerade. Så även detta goda smakprov. Här samsas svarta vinbär, viol, körsbär och en hel del bitter choklad om utrymmet. Vinet har en bra balans och alla delar sitter där de ska utan att någon sticker ut för mycket. Ett riktigt gott vin som vi gärna dricker igen!


söndag 27 januari 2013

Smörgåstårta med torkad skinka som eldstungori kanterna

Idag har Arvid (6) och Sigrid (4) stått för mestadelen av kvällsmaten: Smörgåstårta! Jag torkade skinkan i ugnen och tog fram en del ingredienser, men det var också mitt enda bidrag. De börjar bli stora nu. Ibland går de ner i köket och man hör hur glas tas ut (Arvid ställer sig på en pall), kylskåpsdörrar öppnas. Kommer man ner då säger de: "Vi vill fika själva nu." 
 Här ville de också bara få instruktioner, men göra själv.
Päronjuicen smakade som önskat...

Smörgåstårta med eldstungor på sidorna

1 kavring i skivor 550 g
360 g landgångsbröd
Skaldjursröra:
600 g skalade räkor
1 fpk kräftstjärtar, häll bort lagen
5 hårdkokta ägg, skalade och mosade med gaffel
2 äpplen rivna
2 dl gurka, riven
3 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 citron, saften ifrån
0,5 tsk salt
Topping:
20 skivor lufttorkad skinka, som torkas extra utlagda på en plåt i 150 graders ugn i 10 min
400 g philadelphiaost
2 pkt mozzarella, delade i 8 delar vardera
100 g handskalade räkor cocktailtomater i olika färger
2 dl riven gurka
Blanda samman Skaldjursröran. Lägg 2 landgångsbröd på ett serveringsfat. Applicera sedan skaldjursröra och lägg på ett lager kavring. Fortsätt tills bröd och röra är slut. Stryk ett lager mjukost runt hela tårtan. Applicera mozarelle, gurka och tomater högst upp och den torkade skinkan på sidorna. Servera. Ska tårtan serveras senare, vänta med att applicera skinkan, den mjuknar om den får stå för länge.



lördag 26 januari 2013

Midvinterdukning i isblått och vitt!

 Varannan helg får Arvid resoektive välja färger på dukning. De skriver vilken färg de vill ha på en lapp (Jag bokstaverar till Sigrid, Arvid skriver själv) , så lägger de lapparna i en mössa. Denna vecka var det helt enkelt viktigare för Arvid än för Sigrid att få vinna (Sigrid sade det uttryckligen, att vi kunde dra lott tills han vann....) så det bidde blått.
 Jag har 12 ljusblå linneservetter i jugendmönster som vi knappt har hunnit använda, men de kom till sin rätt denna dag. Ljusblå ljus och vit duk till detta.
 Det vart såååå fint. Tycker vi.

fredag 25 januari 2013

Servettbrytning familjen Layers del 4, Trianglarna

 Denna servettbrytning kan man variera genom att "våffla" ena sidan, andra sidan eller toppen. Kanske ha två servetter lika under en middag och övriga våfflade/vara släta på olika ställen. Litet "finn fem fel" tävling vid middagsbordet. Eller så är det bara jag som är road av sådant....

Trianglarna

Vik den övre delen av servetten mot mitten.
Vik den undre delen av servetten mot mitten.
Lägg över den övre delen av servetten över den undre så att en "lång sträng" bildas.
Vik ner den vänstra delen av servetten från mitten och nedåt.
Gör likadant med den högra halvan.
Vänd på servetten.
Vik upp det två översta lagren av snibbarna uppåt, mot mitten.

torsdag 24 januari 2013

Entrecôte med senapssås

Putsa 1 kg entrecôte. Salta och peppra runt om och bryn köttet i 2 msk olivolja. Placera det därefter i ugnen med temperaturen 180 grader. När köttets innertemperatur nått 55 grader är det klart.
Värm 2 dl vispgrädde tillsammans med 2 msk dijonsenap. Smaksätt med 1 msk kalvfond, 2 msk cognac och 1 krm peppar. Låt allt koka ihop under 3 minuter. Vispa mer eller mindre frenetiskt under hela tiden.
Servera med potatis på ena eller andra sättet. Vi valde potatismos...

onsdag 23 januari 2013

Veckans druva: Dindarella

Dindarella är en rödvinsdruva med ganska mörkt skal som lämpar sig väl för vintyper där man torkar druvorna. Som i amarone- och reciotoviner.
Druvan odlas i Venetien i nordöstra Italien. Den får lätt höga sockerhalter och men har lätt för att förlora sin syra. Druvans tjocka skal gör att den står sig bra mot diverse sjukdomar och att den lämpar sig väl för torkning och därmed är användbar i viner såsom amarone.
Dindarella tillhör dock inte de populäraste amarondruvorna.
När druvan används på egen hand ger den viner med ljust rubinröd färg och med toner av blommor, frukt och kryddor.
Druvan används även för att göra roséviner.

tisdag 22 januari 2013

Familjen N och herr S på middag

Enligt en tradition som sträcker sig flera år tillbaka i tiden så innebär Trettondagsafton att familjen N och herr S kommer till oss på middag. Så även år 2013.
Lena hade sin vana trogen lyckats få till en dukning som, ja, ni ser ju själva på bilderna!
Elegant och smakfullt, som vi är bortskämda med att det brukar bli.
Förrätten bestod av tre rätter i en, vilket uppskattades!
Även om det är en pratglad samling människor runt bordet kunde man till och från notera en fokuserad tystnad när maten intogs.
Varmrätten bestod av entrecôte med senapssås.
Till efterrätt en tiramisu som var i det närmaste farligt god!
 
Nästa gång vi ska ses är i påsk. Då är det herr S som är värd!

måndag 21 januari 2013

Chateau Bouscassé 2008

Chateau Bouscassé 2008, Brumont, Madiran, nr 2204, 119 kr
I Madiran i sydvästra Frankrike görs sträva viner på den sturska druvan tannat. I detta vin får druvan dela plats med två andra druvor enligt: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.
Strävheten och stramheten finns där men den är inte unik. Har man druckit nebbiolo, cabernet sauvignon och syrah har man med säkerhet druckit viner i samma klass när det gäller just strävhet.
Björnbär, peppar, vanilj, tobak och något jordigt hittar vi i doft och smak. Själv tyckte jag att vinet var riktigt gott och absolut prisvärt. Lena var betydligt mer tveksam...

söndag 20 januari 2013

Torres Fransola Savignon blanc 2009


Torres Fransola Sauvignon blanc 2009, nr 73020, sex flaskor för 1206 kr
Dagsformen gör nog en hel del när man provar vin. Plus vad man druckit för viner under senaste tiden. För att inte tala om alla ytterligare (kända och okända) faktorer. Vi kan ta ovanstående vin som exempel. I normala fall tycker jag att det kan kännas helt OK att en druva som sauvignon blanc, som lever mycket på sin fräschör, får tillbringa en tid på ekfat och därmed förses med lite vaniljtoner. Så icke ikväll. Tycker att smaken är fadd och sitter och längtar efter en sauvignon blanc från Nya Zeeland med maximal fräschör och en övertydlighet i form av fläder, nässlor och krusbär. Förra gången vi drack detta vin hyllade jag däremot vaniljen?! Ja, det är dessutom samma årgång...

lördag 19 januari 2013

Abborre med västerbottenost och pepparrotssås

Här har det nya året knappt hunnit starta så råder sjukstuga. Typiskt. Och jag som var så nöjd över att INGEN av oss var sjuka. Anders drabbades först och på den vägen är det. HAn och Arvid drabbades hårdast, Sigrid knappast allas och jag någonstans i mitten.
 Maten har inte smakat som den bör, vi har alla varit blygsamma i matintag - ingenting är gott. Inte ens denna rätt som BORDE fått oss att släppa alla hämningar.

 Abborrfilé med västerbottenost

600 g abborrfilé, skinn- och benfri.
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör till stekning
1 dl riven västerbottenost.
Pepparrotsås
2 dl vispgrädde 1/2 dl riven pepparrot (ur tub)
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
Stek fiskarna hastigt på hög värme i smöret. Lägg dem i ugnsfast form. Strö över osten och gratisnera i 275 grader C ugn i 3-5 minuter.
Såsen.Koka upp grädden och pepparroten och reducera till hälften. Rör ner mjölken och låt koka upp.
Servera med kokt potatis och ärtor.