måndag 12 mars 2012

Meerlust Rubicon möter Chateau Monte Christo

I Sydafrika är det vanligt att man använder sig av Bordeauxdruvorna när man gör rödvin. Varför inte jämföra ett sådant sydafrikanskt vin med ett vin från just - Bordeaux?
Meerlust Rubicon 2006, Stellenbosch, Sydafrika, nr 2026, 229 kr.
Det här vinet dök upp på systembolaget i december 1993 och blev uppskattat direkt. 2007:an finns nu att köpa, men vi hade en 2006:a kvar, som var fyllig med mycket smak. Mycket frukt, en del vanilj och lite kryddor. Mycket gott och ett riktigt bra matvin. Just den uttalade fruktigheten gjorde att vi båda kände att det var det här vinet som kom från Nya världen.
Chateau Monte Christo 2006, Saint Emilion, Bordeaux, Frankrike, 189 kr på Viking Line. Här fanns den där eleganta franska strävheten som känns så väldigt fransk. Mindre av frukt än i den sydafrikanska kollegan. Plommon kunde vi känna. Vinet är från Saint Emilion och har då mindre av cabernet sauvignon och mer av merlot, som ofta smakar plommon. Merlot har mindre tanniner än cabernet sauvignon, men vi tyckte trots detta att det fanns en del, mjuka, tanniner.
På tal om Viking Line. Deras nya Åbofärja är nu döpt. Viking Grace. Vi hade skickat in namnförslaget "Grandinella" till namntävlingen, men vann alltså inte. Nåja. Viking Grace. Hmm. Ja, det kan väl passera. I nödfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar