torsdag 8 mars 2012

Sydafrikansk 3 rätters; Bobotie, currykyckling och en avslutning med Queen of Sheba

Morfar, moster E. och C. var bjudna på middag i helgen. Temat var Sydafrika!Barnen underhåller moster E. och C.Medan vi underhåller oss med dukningen...Vi har förstått att denna köttfärsrätt symboliserar den kanske mest sydafrikanska rätten av dem alla
Bobotie
2 msk olja
2 st medelstora lökar
3 st klyftor vitlök
2 st gröna färska chilifrukter
3 tsk stark curry
3 st lagerblad
1 tsk krossad kryddpeppar
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
3 msk ströbröd + vatten
1 kg nöt- eller blandfärs
2 tsk mald koriander
2-0,5 tsk salt
4 st ägg
3,5 dl mjölk
tillbehör
kokta grönsaker, t ex morötter
Sätt ugnen på 225 grader C. Hetta upp oljan i en gryta. Finhacka lök och vitlök och bryn i grytan tills löken är mjuk och glansig.Hacka chilin fint. Lägg den i grytan tillsammans med curryn, smulade lagerblad och kryddpeppar. Stek tills löken börjar bli gyllenbrun.Häll på vinäger och socker. Rör om och låt puttra 2 minuter.
Låt under tiden ströbrödet dra i vatten tills det har blivit en gröt.
Lägg köttfärsen i grytan med lökblandningen. Tillsätt koriander, ströbrödsgröten och 2 tsk salt. Arbeta köttfärsen till en smidig blandning. Vispa samman ägg och mjölk med 1/2 tsk salt. Häll det över färsen och grädda i ugn ca 40 minuter. Currykyckling
1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
2 gula lökar, hackade
2 röda pepparfrukter, urkärnadeoch finstrimlade
2 kanelstänger
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
0,5 tsk malen kardemumma
4 stora tomater
4 dl kokosmjölk
0,5 tsk salt
Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp rapsolja i en gryta och fräs löken däri. Tillsätt pepparfrukter, kanelstänger, vitlök, ingefära, garam masala, gurkmeja, spiskummin, koriander och kardemumma och fräs under omrörning i någon minut. Se upp! Det bränns lätt vid.
Lägg ner tomater, kokosmjölk och kycklingfiléerna i grytan. Koka under lock i 45 minuter. Smaka av med salt. Servera med ris.

Efterrätten blev helt utan fotrografier men himmelskt god: Chokladtårta Queen of Sheba
125g bittersöt choklad, hackad
1 msk konjak
1 msk svart kaffe
100g osaltat smör, mjukt
1 dl strösocker
1 dl malda mandlar
3 ägg, separerade
florsocker
Värm ugnen till 175 grader C. Smöra en 18 cm rund kakform. Smält chokladen i en bunke i mikrovågsugn. Rör ner konjak,kaffe,smör och socker. Blanda väl.
Lägg mandel och rör väl. Ta bort från värmen. Vispa äggulor och rör ner.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner bland överiga ingredienser. Grädda i 40-45 minuter.
Kakan ska vara litet klibbig i mitten. Det kommer att ha utvecklat en skorpa och vara mycket bräcklig. Pudra med florsocker.
Servera med en generös mängd färska jordgubbar och grädde eller jordgubbar, urlakade i balsamvinäger.

1 kommentar: