Morfar var på besök och vi hade beslutat oss för att testa lergrytan som legat oanvänd i köksskåpet i flera år. Det kan vi tycka var en smula korkat, såhär efteråt då det var väldigt ankelt att laga mat i denKöttfärsrätt i lergryta
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl vatten
750 gram nöt-, älg- eller blandfärs
1 ägg
2 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
6 st stora potatisar (eller mer beroende på hungerläget)
3 st gula lökar
4,5 dl grädde
4,5 msk kinesisk soja
Lägg lergrytan i blöt i 15 minuter. Skiva löken och fräs den mjuk.
Lägg havregryn och potatis i vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter. Blanda ner köttfärsen med salt, vitpeppar, grädde och soja. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor, ca 1,5 mm.
Lägg ca 1/4 av potatisen och löken i botten på lergrytan, bred ut köttfärsen, sedan resten av löken och överst potatisen. Lägg på locket och sätt in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 200 grader och låt grytan stå inne i knappt 1,5 timme.
Ta ut och och låt vila 5-10 minuter.
söndag 11 mars 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Smart recept. jag vill gärna börja laga mer mat i lergryta. Det brukar bli så gott och saftigt.
SvaraRaderaFröken Dill: Du har helt rätt - det blev verkligen saftigt. Det var det sista vi hade gissat på innan vi testade.//Lena
SvaraRaderaVart kommer ägget och potatismjölet in?
SvaraRaderaDu har helt rätt Dan, var kommer de in. Du blandar ägg och potatismjöl med köttfärsen. Ber om ursäkt för detta.
RaderaVänligen,
Lena