söndag 11 mars 2012

Köttfärsrätt i lergryta

Morfar var på besök och vi hade beslutat oss för att testa lergrytan som legat oanvänd i köksskåpet i flera år. Det kan vi tycka var en smula korkat, såhär efteråt då det var väldigt ankelt att laga mat i denKöttfärsrätt i lergryta
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl vatten
750 gram nöt-, älg- eller blandfärs
1 ägg
2 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
6 st stora potatisar (eller mer beroende på hungerläget)
3 st gula lökar
4,5 dl grädde
4,5 msk kinesisk soja
Lägg lergrytan i blöt i 15 minuter. Skiva löken och fräs den mjuk.
Lägg havregryn och potatis i vatten och rör om. Låt stå i 15 minuter. Blanda ner köttfärsen med salt, vitpeppar, grädde och soja. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor, ca 1,5 mm.
Lägg ca 1/4 av potatisen och löken i botten på lergrytan, bred ut köttfärsen, sedan resten av löken och överst potatisen. Lägg på locket och sätt in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 200 grader och låt grytan stå inne i knappt 1,5 timme.
Ta ut och och låt vila 5-10 minuter.

4 kommentarer:

  1. Smart recept. jag vill gärna börja laga mer mat i lergryta. Det brukar bli så gott och saftigt.

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Du har helt rätt - det blev verkligen saftigt. Det var det sista vi hade gissat på innan vi testade.//Lena

    SvaraRadera
  3. Vart kommer ägget och potatismjölet in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt Dan, var kommer de in. Du blandar ägg och potatismjöl med köttfärsen. Ber om ursäkt för detta.
      Vänligen,
      Lena

      Radera