torsdag 22 mars 2012

Nio olika tapas

Nio olika tapas i ett och samma inlägg? Då är det bäst att vi sparkar igång direkt. Eftersom det tar lite tid att göra alla dessa "rätter" är några väldigt enkla, ja, närmast genant enkla.
Sparris lindad i serranoskinka
Ta två knippen sparris och linda in dem en och en i varsin bit serranoskinka. Stek i olivolja.Man behöver ju även något krämigt till alla rätter.
Limeaioli
Blanda 2 dl majonnäs med 4 dl gräddfil. Riv skalet av 3 limfrukter, finhacka en chilifrukt, pressa 2 vitlöksklyftor. Tillsätt allt detta, tillsammans med 1 kryddmått salt, i majonnäs-gräddfilsblandningen.Limeindränkta räkor
Stek 300 g skalade räkor tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor i några matskedar olivolja. Tillsätt skal och saft av 2 limefrukter.Potatis i ugn
Skiva 1 kg potatis. Häll på några matskedar olivolja och 1 tesked salt och grilla i ugnen på 200 grader i 40 minuter.Lammfärsbullar
Hetta upp 1 matsked olivolja i en stekpanna. Lägg i en finhackad rödlök. Stek i 5 minuter på svag värme. Blanda den stekta löken med 500 g lammfärs, ett vispat ägg, 2 tsk pressad citron, 0,5 tsk spiskummin, 1 krm cayennepeppar, 2 msk färsk finhackad mynta, salt och peppar efter smak. Arbeta ihop det hela till en helhet och gör bullar i valfri storlek som sedan steks i olivolja i några minuter.Laxfilé
Tag 500 g laxfilé, salta och peppra och sätt in den i ugnen på 150 grader i 15 minuter.Ägg med majonnäs
Koka 6 ägg i 10 minuter. Halvera de kokta äggen och placera en klick majonnäs på varje ägghalva.Getost på formbröd
Skiva en getostrulle på 200 g i åtta skivor. Skär bort den hårda kanten. Placera varje skiva på ett formbröd. Ringla på någon matsked flytande honung på varje skiva och strö därefter över lite torkad timjan. En stund i ugnen på 150 grader tills osten smält i kanterna och rätten är klar.Haricots verts med pinjenötter
Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Lägg i 50 g pinjenötter och stek i en minut. Häll upp pinjenötterna på en tallrik och strö över 1 tsk paprikapulver. Koka 200 g haricots verts i 5 minuter och låt dem därefterrinna av i ett durkslag. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och lägg i en finhackad gul lök och stek i 5 minuter. Tillssätt en finhackad vitlöksklyfta och stek i en minut till. Lägg haricots verts i stekpannan och stek i ytterligare 2 minuter. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop allt och pressa saften av en halv citron över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar