250 g nougat
400 g mandelmassa
200 g mörk choklad
Skär nougaten i 25 tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar. Dela även mandelmassan i 25 bitar. Platta ut varje bit mandelmassa till tunna plättar, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Smält chokladen i vattenbad, och låt chokladen svalna. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Låt stelna helt. Förvara svalt.
500 g mandelmassa,
1 pkt russin,
2 dl skållad mandel.
Skär ut lagom stora bitar av mandelmassan (ungefär i storleksordningen som halva tummen). Rulla till en boll och kläm in 2 russin och en mandel i varje boll. Glacera med choklad över halva bollen. Låt stelna.
220 gram mjukt smör
8 dl havregryn
0.5 dl sirap
2 dl socker
4 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
Glasyr: 2 hg nougat
Rör ihop allt. Bred ut massan i smord och bröad långpanna. Grädda 175 grader ca 15 min. Hyvla/smält 2 hg nougat och bred ut medan kakan är varm. Kyl och skär i bitar.
ca 50 st
Fyllning
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.
150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar (köp en bättre kvalitet än blockchoklad)
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar