torsdag 22 december 2011

5 x Julgodis! Mozartkulor, Bounty, Nougatcrisp, Hallontryffel och chokladglaserade marsipankulor

Första dagen på jullovet. Vi har tänkt ta det litet lugnt så här i början. Gå ut litet fint med julgodis för att sedan öka på takten. Julklapparna är redan inhandlade, skinkan ska ligga i vattenbad, laxen ska ligga i salt och socker och dillblandningen ett tag.... hur svårt kan det bli?Det känns som att vi har läget under kontroll, men vi kan ha fel. Som jag skrivit tidigare, denna jul är det Anders släkt som kommer. De är ganska svåra på godis, choklad inte minst. Och då kan det vara roligt att verkligen passa på att frossa i de där recepten som man inte riktigt kommer sig för annars...
Mozartkulor
250 g nougat
400 g mandelmassa
200 g mörk choklad
Skär nougaten i 25 tärningar. Rulla tärningarna till jämna bollar. Dela även mandelmassan i 25 bitar. Platta ut varje bit mandelmassa till tunna plättar, lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll. Smält chokladen i vattenbad, och låt chokladen svalna. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen. Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Låt stelna helt. Förvara svalt. Dessa marsipankulor är dessutom väldigt enkla även för familjens yngre medlemmar att hjälpa till med. Chokladglaserade marsipankulor
500 g mandelmassa,
1 pkt russin,
2 dl skållad mandel.
Skär ut lagom stora bitar av mandelmassan (ungefär i storleksordningen som halva tummen). Rulla till en boll och kläm in 2 russin och en mandel i varje boll. Glacera med choklad över halva bollen. Låt stelna. Nougatcrisp
220 gram mjukt smör
8 dl havregryn
0.5 dl sirap
2 dl socker
4 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
Glasyr: 2 hg nougat
Rör ihop allt. Bred ut massan i smord och bröad långpanna. Grädda 175 grader ca 15 min. Hyvla/smält 2 hg nougat och bred ut medan kakan är varm. Kyl och skär i bitar. Bounty
ca 50 st
Fyllning
50 g smör

1/2 dl sirap

1/2 dl florsocker

2 dl vispgrädde

200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.Denna smet ska stelna och sedan skäras i mindre bitar och rullas i kakao...Hallontryffel
150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar (köp en bättre kvalitet än blockchoklad)
Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare) och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar