lördag 10 december 2011

Julbaket! Lussebullar med en fyllning av hasselnötscréme.

Pepparkaksbakningen genomfördes i anslutning till första advent. Nu är det dags för lussebullarna. Detta år tänkte vi annars dra ner på kak- och bullfaten till förmån för julgodis, då efterfrågan på detta är betydligt större. I synnerhet varannan jul då det är Anders släkt som kommer på jul, är trycket extra på julgodiset, på bekostnad av bullarna. Nå, det är ju kul att få pröva litet nya julgodisrecept och detta år finns det möjligheter att det även går åt, det är trist att baka om det lämnas orört. Min pappa är en riktig gottegris MEN han är så liten i intag över huvudtaget att det förslår ingenting. Jag har förhoppningar att så inte är fallet detta år...

Jag kan tycka att vanliga lussekatter blir en smula trist och torftigt. Men med en fyllning av mixade hasselnötter och gediget smör, blir resultatet ett helt annat.... Lussebullar med hasselnötscréme
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (som mortlas samman med två sockerbitar)
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
200 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g hasselnötter, som mixas
200 g mjukt smör
1 dl råsocker

Pensling:
1 ägg
kokosflingor

Värm mjölk till max 37 grader Celsius. Rör ner saffranen. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt och strösocker. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, inågon timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa samman hasselnötter, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en lång rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar på en plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Vispa upp ägget till penslingen. Pensla bullarna, strö över kokosflarn. Grädda i 10-13 minuter.

Pepparkaksbaket, då det bagav sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar