Jag kan tycka att vanliga lussekatter blir en smula trist och torftigt. Men med en fyllning av mixade hasselnötter och gediget smör, blir resultatet ett helt annat.... Lussebullar med hasselnötscréme
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (som mortlas samman med två sockerbitar)
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
200 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g hasselnötter, som mixas
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
Pensling:
1 ägg
kokosflingor
Värm mjölk till max 37 grader Celsius. Rör ner saffranen. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt och strösocker. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, inågon timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa samman hasselnötter, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en lång rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar på en plåt. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Vispa upp ägget till penslingen. Pensla bullarna, strö över kokosflarn. Grädda i 10-13 minuter.
Pepparkaksbaket, då det bagav sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar