Huvudrätt
Vinmeny
Sagt och gjort.
Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
1 dl smör
1 msk vatten
fyllning
1/2 fänkål, finhackad
1/2 purjolök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
2,5 dl creme fraiche
1 dl vitt matlagningsvin
1 hönsbuljongtärning
2 ägg
1 kuvert saffran
10 stora pilgrimsmusslor
1 msk matlagningsolja
Blanda samman pajdegen och låt den stå svalt 30 minuter, innan den kläms ner i 12 st smorda portionsformar.
Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Fräs fänkålet, purjolök och vitlök med smör i stekpanna tills det fått gyllengul färg. Medan det svalnar vispas ägg, saffran, vin och cremefraiche samman till en jämn smet. Fördela grönsaksfräset jämnt över formarna, toppa med äggsmeten och låt gräddas i ugn i cirka 18 minuter.Pensla pilgrimsmusslorna i olja och halstra dem snabbt på varje sida. Lägg högst upp.
1,5 kg oxfilé
3 tsk salt
2 tsk svartpeppar
5 msk smör
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form och låt det uppnå en innertemperatur på 56 grader i ugn med temperaturen 225 grader.
Smördegsinbakad potatis:
12 frysta smördegsplattor
2 kg potatis (gärna en fast sort)
200 g smör
3 msk torkad persilja
2 tsk salt
Skala och finriv potatisen. Smält smöret i en kastrull. Blanda potatis, smör, persilja och salt i en stor skål. Kavla ut de nu tinade smördegsplattorna något. Gör små knyten, eller paket, med den rivna potatisen som innehåll. Grädda i ugnen, på 225 grader, i 20 minuter.
Sås:
2 schalottenlökar
2 morötter
1 liten bit rotselleri
2 msk smör
100 g smör
3 dl vatten
1 dl balsamvinäger
1 dl japansk soja
Skala och finhacka lök, morötter och selleri. Fräs detta i 2 msk smör i tre minuter. Tillsätt vatten, balsamvinäger och soja och låt koka i fem minuter. Sila såsen och tillsätt 100 g smör. Värm upp försiktigt om så behövs. Vinet vi drack hette Château Mont-Redon, 2004, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, nr 2811, 229 kr.
Ser att de flaskor som finns på systembolaget just nu är av årgång 2007, så vår 2004:a måste ha legat i vinskåpet i tre år. Vi har uppenbart i full koll på vilka viner vi har hemma!
Detta är en Châteuneuf åt det mer stramare hållet. Men ändå välbalanserad och - elegant! Röda bär, peppar och lite kaffe och choklad i den trevliga eftersmaken. Mycket gott!
Åkerbärsparfait
4 äggulor
2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1,5 dl åkerbärssylt (eller annan sylt om man vill göra en annan bärparfait) eller 3 dl färska bär.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.Rör ner åkerbären/sylten och blanda väl.Häll blandningen i en bakplåtspappersförsedd form som rymmer 1,5 liter. ställ i frysen tills parfaiten har stelnat.
Mandelformar med åkerbärssylt och vispad grädde
Mandelformsreceptet hittar Du här. Vispa grädde och toppa med grädde och sylt.
Nobel ÄR festligt! I Stadshuset OCH på hemmaplan.
SvaraRaderaMycket trevligt, hade absolut kunnat tänka oss en nobelmiddag hos er:)
SvaraRaderaSå fint! Och gott! Jag var sugen på att ha Nobelmiddag, fast innan nyår. Vi ska fira lite för-ny år då. Får se vad jag ska ha för meny.
SvaraRadera