måndag 9 september 2013

Grekisk trerätters med barndomskompisen C. och hennes familj.

 Så var det dags för vår andra grekiska meny - faktiskt måste jag erkänna att vi hade samma meny som för några veckor sedan, ibland är det skönt att ha en redan testad meny: Gurksoppa, Moussaka följt av Baklava. Man vet på förhand hur man ska lägga upp förberedelserna. Samtliga recept ligger
 Anders lägger sista handen på moussakan.
 Arvid uttryckte sig hyfsat negativ till förrätten. Dessvärre tog äldre de äldre barnen in vad han sade - 4 sopptallrikar lämnades orörda...

Gurksoppa

12 pers om förrätt
4 gurkor, slarvigt skalade
1 dl gräslök, finklippt
1 citron, saften
1 msk kalvbuljong
2 l yoghurt naturell
1 dl olivolja
Kärna ur gurkorna och tärna dem. Kör gurktärningar, gräslöksklippet och buljong i en mixer eller blender. Tillsätt yoghurt, citronsaft och olja. Smaka av med peppar och salt.
 Moussakan mötte av något mer positivt bemötande.
 C. var helt lyrisk över kanelen i moussakan. Den var riktigt god.
 Efterrätten möttes också av mer positiva ordalag, även om choklad togs ut ur godisskåpet som kompensation till vissa yngre förmågor...

Baklava

400 g valnötter
200 g mandel
1 tsk mald kanel
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Att pensla med
150 g smält smör
16 ark filodeg.
Sockerlag
2,5 dl socker
1,5 dl vatten
5 hela kryddnejlikor
saften från 0,5 citron
 Koka upp sockerlagen. Låt den sedan puttra i 10 minuter. Låt kallna.
Mixa nötter och mandel litet snabbt i en mixer. Blanda ner socker och kanel.
Öppna ett filodegsark. Pensla halva arket med smör och fäll ihop sidorna. Lägg arket i en bakplåtspappers försedd form av rimlig storlek (18x28 cm). Pensla på med smör. Gör likadant med ytterligare tre ark. Fördela en tredjedel av nötblandningen över de tre lager-på-lager arken. Gör likadant med ytterligare fyrra ark. Häll över en tredjedel av nöttblandningen. På med ännu fyra filoark med smörpensling mellan alla. Häll över sista tredjedelen av nötblandningen. Pensla de sista fyra filoarken på samma sätt som tidigare. Pensla överdelen av bakverket med vad som är kvar av smöret. Gör tre jämna snitt på längden med en vass kniv (inte helt ner till botten).
Grädda i 175 grader C. under 30 miunuter. Tag ut och häll över sockerlagen. Skär upp då den har kallnat. 
 Dagen därpå var det ganska skönt att ta det litet lugnt med morgontidningen.
Dagen före hade vi varit så väldigt duktiga hela dagen (tyckte vi själva). Förutom att fixa iordning vår lilla bjudning hade vi varit och hämtat vår "nya" bibliotekslampa från elfirman som hade dragit om elen. Så mysigt sken.
Ja den är fin i vanligt dagsljus också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar