Italiensk rödvinsdruva som påstås ha grekiska rötter. Denna teori får dock inte stöd i senare efterforskningar.
Aglianico odlas framför allt i södra Italien, särskilt då i Kampanien och Basilicata. Mest kända är kanske vinerna från Taurasi i Kampanien. Dessa viner är mörka i färgen, koncentrerade och såväl syra- som tanninrika. De utvecklas väl vid lagring. Vidare hittar man ofta inslag av plommon och choklad. Just de tydliga inslagen av tannin och syra har gjort att aglianicoviner till och från kallas "Söderns barolo" i Italien. Och det säger väl också något om hur aglianicoviner smakar.
Aglianicos uttalade trivsel i varmare klimat har gjort att det numera även går att hitta odlingar av druvan i Australien och i Kalifornien. Kan bli intressant att följa den utvecklingen framöver.
onsdag 25 september 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar