onsdag 30 mars 2022

Dammiddag 6 olika champagner från Pommery

Tack vare hjälp av en tidigare kollega, inköp på Finlandsfärja och inköp (med tullavgift) från England + systembolagets tre olika exemplar kom jag upp till 6 olika champagner från huset Pommery.
Vi började på det dyrastre och gick nedåt i prisklass allteftersom kvällen passerade.
Kvällens finaste: 

Champagne Pommery Brut Vintage 1989 

(Pris ca 2 100)
Producerad endast när skörden är exceptionell, är Brut Vintage skapad från ett exklusivt urval av Pommerys sju finaste crus. Vinet består av 50% chardonnay och 50% pinot noir, alla druvor plockas för hand under absolut bästa förutsättningar. Druvorna kommer från 7 Grand cru plotter, här får druvorna perfekt exponering av sol i syd-öst läge. Jordmånen är rik på kalk, vilket sedermera avspeglas sig i smakerna. Efter skörden som är traditionell beslutas det ifall årgången är tillräckligt bra för att framställa en Grand Cru, champagnen får ligga 5 år på sin jästfällning men släpps inte förrän efter 10 år.

Vi kunde se med blotta ögat att det rörde sig om ett äldre vin/champagne. Färgen var bärnstensfärgad - den enda av kvällens champagner som var så mörk. Vi tolkade smaken som oxiderad och litet mer bokna äpplen, citrus och brioche.

Kvällens näst finaste: (Och ena av kvällens 2 vinnare)

Champagne Pommery Cuvée Louise 2004 

(Pris ca 1 300)
Vinet består av ca 65% chardonnay och 35% pinot noir och kommer från 3 Grand Cru byar; Avize, Ay och Cramant. Dessa plottar är enbart för Cuvée Louise och är av naturen de absolut bästa druvorna. Champagnen har legat på sin jästfällning i 4 år och anses som en av Champagne Pommerys bästa vintage i modern tid. 

Pommery’s prestige Champagne Cuvée Louise skapades först 1979. Självfallet är det en hyllning till Madame Pommery och produceras enbart på den absolut bästa plotten, precis som föregångaren Pommery Nature som redan fanns på marknaden 1874, är Cuvée Louise en Champagne med ovanligt låg sockerhalt och framställs enbart under de bästa åren.

Denna var litet av ena favoriten. Silkeslen som bara gled ner. Vi kunde nog känna citrus, brioche, nougat och mandlar. Avslutningen är lång och är i perfekt balans mellan den höga syran och dess frukt som avslutas med hasselnötter.

Pommery Brut Silver Royal 

Frankrike, Champagne
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Köpt på Finlandsfärja 428kr / Flaska
Smaktyp: Friska & fruktiga

Brut Silver Royal från Pommery är framställd av de 3 stora Champagnedruvsorterna; 42% Chardonnay, 35% Pinot noir och 23% Pinot meunier. Doseringen är relativt låg – 9g/L. Vinet har lagrats minst 36 månader innan det går till försäljning. 428kr / Flaska

Pommery Brut Silver Royal har en blekgul färg. Doften är fräsch och elegant, lite krämig nästan smörig med inslag av citrus såsom rosa grapefrukt. Smaken har inslag av kanderad frukt, men också av vanilj  och pajdeg. Små eleganta bubblor som ger en krämig munkänsla. Rönte också stor uppskattning men inte bland de topp 2.

Pommery Brut Royal Rosé, 

Frankrike, Champagne - kvällens andra favorit
Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, nougat, persika, ljust bröd och blodapelsin.
Produktnummer: Nr 72322
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Sockerhalt 0,7 g/100ml
Ordervara, längre leveranstid 439:-
Pommery Rosé görs på 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir och 30 % Pinot Meunier och det som gör rosé-Champagne så unikt är att de sedan blandar ner 7% rött vin för att göra vinet till rosé. I detta fall kommer det från Grand Cru-byn Bouzy. Reglerna säger att en non-vintage champagne ska lagras minst femton månader på flaska – Pommery Rosé lagras hela 36 månader för att utveckla den unika karaktären. 

Vi kunde känna bär såsom hallon och jordgubbar men även citrus. På slutet kommer det även fram lättare toner av nougat och bröd. Syran är balanserad med små eleganta bubblor.
Ljus, orangerosa färg. - Delad första plats bland kvällens champagner.

Pommery Apanage, Blanc de Blancs, 

Frankrike, Champagne - egentligen var det en föregångare till denna "summertime" som fick mig att inse att Pommery är "mitt" champagnehus. Nu kom den litet illa i ordningen - jag tror att vi hade tappat litet av smaksinnet vid tidpunkten för dennas entre.

Ljusgul färg.
Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gröna äpplen, nougat, grapefrukt och mineral.
Produktnummer: Nr 75319Nr 75319
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Sockerhalt 0,7 g/100ml
399:-
Champagnen är en blanc de blancs, gjord på 100% chardonnay och består av reserve-vin från hela 17 crus. Druvorna plockas för hand och har legat på sin jästfällning i 4 år innan degorgering. Vinbasen är i detta fall 2013. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning på ståltank. Rent generellt har samtliga viner från Pommery väldigt hög syra, något som självfallet återspeglas i denna champagne. 

Tonerna ska gå åt bröd, röda äpplen, mogen citrus, ingefära och kryddor. Bubblorna är eleganta och eftersmaken är lång, stram och komplex. Går att beställa via systemet  - jag hade beställt en extra och den ska jag testa vid tillfälle....

Pommery Brut Royal 

Frankrike, Champagne Produktnummer: Nr 7590
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12,5 %
Ordervara, längre leveranstid 395:-
Druva: Chardonnay, pinot noir & pinot meunier
Smaktyp: Friska & fruktiga
Huset Pommerys standardcuvée. Denna champagne består av 1/3 av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Druvorna kommer från 40 utvalda lägen som sedan blandas samman, vinet har därefter lagrats i Pommerys källare på sin jästfällning i 3 år. Vinet genomgår malolaktisk fermentering. Basen är alltid tre årgångar, i detta fall 2012, 2013 och 2014. Är en torr Champagne med medelstor, fruktig doft med toner av gula äpplen, grape, brioche och mogen persika. 

Tonerna ska gå åt gula äpplen, persika, nötter, ljuvliga brödtoner och rostade nötter. Avslutningen är lång med en ljuvlig syra med fin balans av dess frukt och på slutet kommer det fram lättare toner av nougat. Har köpt en extraflaska - ska testa vid tillfälle.

2 kommentarer:

  1. Champagne i långa banor!
    Underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderas. Sådär dyra drycker brukar vi ju inte dricka. Men någon gång kan det vara värt det!

      Radera