tisdag 29 mars 2022

Dammiddag maten

Måndag kväll och vi äter av maten ännu...
Vad passade då till all denna champagne?
Ostron med citron
Kronärtskocksoppa med vitt vin och räkor (köpte den hos fiskhandlaren i samband med ostroninköpet)
Anders smörgåstårta
Ceasarsallad
Pizzabottnar med gratinerad ost och sedan smetana, rödlök och lax/forellrom
Hembakade briocher
Chips, bara saltade
Jordgubbar
Cevice
Ostar (vitmögel och hårdost, inga grönmögel) & kex
Rostat bröd med skagenröra 
Efterrätt
Chokladbollar
Bounty
Hjortronparfait
Semmelkladdkaka

Ceasarsallad

per skål
2 skurna romansallader
2 pkt färdig grillad och skivad kyckling
1 rödlök, tärnad
färdigköpta krutonger
ceasarsalladdressingen (gjorde jag dagen innan)
2 ägg 
2 äggulor
6 sardellfiléer 
2-3 klyftor vitlök 
1 dl vitvinsvinäger 
1 msk dijonsenap 
8 dl matolja 
ev mjölk, att spä med salt svartpeppar
Mixa ägg, äggula, sardeller, vitlök, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa ihop blandningen till en krämig sås, spä eventuellt dressingen med lite mjölk (den ska vara som en tunn majonnäs). Krydda med salt och peppar.

Cevichen

jag blandade samman frysta tärnade bitar av
mango, avokado (2 pkt), lax (2 pkt)
med
gurka, tomater och rödlök
klipte på koriander och blandade samman saften av 4 lime och 1 dl olja
Cevicen serverade jag i glas
Pizzabottnarna gräddade jag med riven ost.
Lät svalna och sedan på med toppingen, bestående av
smetana, rödlök och kallrökt lax eller forellrom

Anders smörgåstårta

15 skivor landgångsbröd
300 g rökt lax
5 hårdkokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccoli
400 g philadelphiaost
4 msk riven pepparrot
4 dl crem fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
4 dl creme fraiche
4 msk Kalles kaviar
2 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Garnering:
300 g skalade räkor
100 g rom
grönsallad

Broccolikräm:
Koka broccoli i lättsaltat vatten. Kör ost, broccoli, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Smaka av med salt och peppar.

Kaviarkräm:
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, dill och gräslök.

Placera 3 landgångsskivor på ett stort fat. Bred på kaviarkräm. Lägg på skivade ägg och laxskivor.
Gör om proceduren ytterligare tre gånger.
När taket (skiva 13, 14 och 15) är på plats så breds broccolikrämen ut på tak och väggar. Garnera med räkor och rom. 

Portionspajer med fänkål, purjolök och saffran

6 st frysta avlånga blad smördeg
fyllning
1/2 fänkål, finhackad
1/2 purjolök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
2,5 dl creme fraiche
1 dl vitt matlagningsvin
1 hönsbuljongtärning
2 ägg
1 kuvert saffran
Ta ut smördegen, dela den på hälften och kavla ut något, innan den kläms ner i 12 st smorda portionsformar.
Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Fräs fänkålet, purjolök och vitlök med smör i stekpanna tills det fått gyllengul färg. Medan det svalnar vispas ägg, saffran, vin och cremefraiche samman till en jämn smet. Fördela grönsaksfräset jämnt över formarna, toppa med äggsmeten och låt gräddas i ugn i cirka 18 minuter.

Briocher, 12 st

4 ägg
1 pkt torrjäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
3 dl mjölk
7 dl vetemjöl
250 g smör rumsvarmt i tärningar
1 ägg till pensling

Blanda samman alla alla ingredienser ordentligt och låt det gå några minuter i matberedaren. Degen ska vara blank. Lägg degen i en plastpåse och ställ in i kylen över natten. Ta ut degen och skär bort 1/8 av degen. Rulla resten av degen i en avlång rulle som Du delar i 12 lika stora delar. Forma dem till bollar, lägg dem i muffinsformar och tryck ner ett djupt hål i mitten med hjälp av tummen. Rulla ut den sparade åttondelen av degen till en lång rulle. Dela den i tolv delar som Du rulla till små bollar. Tryck fast dessa i fördjupningarna. Låt jäsa i en timme och pensla sedan med ett uppvispat ägg. Grädda i cirka 25 minuter i 175 grader C. varm ugn.

1 kommentar: